Hvordan bruke en nederlandsk ovn: 13 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan bruke en nederlandsk ovn: 13 trinn (med bilder)
Hvordan bruke en nederlandsk ovn: 13 trinn (med bilder)
Anonim

Du har sikkert sett flere oppskrifter som krever bruk av en nederlandsk ovn. En nederlandsk ovn er en kraftig gryte med lokk, tradisjonelt laget av støpejern (eller noen ganger laget av stål). Lokket har vanligvis en leppe slik at du kan stable kull og lage mat på toppen av lokket. Og den nederlandske ovnen kan ha tre små ben, slik at du kan stå på bålet når du lager mat utendørs. Du kan også bruke en nederlandsk ovn, akkurat som alt annet kjøkkenutstyr, som du kan lage mat inne på komfyrtoppen eller i ovnen.

Trinn

Del 1 av 2: Matlaging med den nederlandske ovnen

Bruk en nederlandsk ovn Trinn 1
Bruk en nederlandsk ovn Trinn 1

Trinn 1. Stek med den nederlandske ovnen

Du kan lage brød, pizza, kaker og andre desserter i den nederlandske ovnen ved å legge varme kull på lokket og under den nederlandske ovnen full av mat. For å bake, bør du legge flere kull på lokket enn under den nederlandske ovnen. Dette forhindrer at maten på bunnen brenner.

Tenk på den nederlandske ovnens diameter. For å finne ut hvor mange kullbrikettkull du skal legge på toppen, legg til 3 i diameteren. For å bestemme det nederste tallet, trekker du fra 3. Hvis du for eksempel har en 12-tommers nederlandsk ovn, trenger du 15 kull på toppen og 9 på bunnen

Bruk en nederlandsk ovn Trinn 2
Bruk en nederlandsk ovn Trinn 2

Trinn 2. Kok opp vann eller mat i den nederlandske ovnen

Siden du prøver å varme opp vann eller en væskelignende lapskaus, bør du legge alt det varme kullet under den nederlandske ovnen. Dette vil raskt konsentrere varmen nær bunnen av potten. Du bør også legge alle kullene under den nederlandske ovnen hvis du vil bruke den til steking av mat.

Mens du kan bruke lokket når du bringer maten eller vannet ditt i koke, bør du ikke legge kull på toppen av lokket. Å ha varme kull på lokket i en nederlandsk ovn full av kokende væske kan være farlig og vanskelig å fjerne

Bruk en nederlandsk ovn Trinn 3
Bruk en nederlandsk ovn Trinn 3

Trinn 3. Bruk lokket som en gryte eller stekepanne

Hvis du vil steke frokosten raskt, snu lokket opp ned og legg det direkte på varme kull. Se på maten for å sørge for at den koker helt og ikke brenner seg. Du vil kanskje bruke denne metoden til å steke bacon, egg, pannekaker eller pølser.

De fleste nederlandske ovnslokkene er litt grunne med en dukkert i midten, slik at de kan holde på rennende ingredienser

Bruk en nederlandsk ovn Trinn 4
Bruk en nederlandsk ovn Trinn 4

Trinn 4. Prøv matlaging med bønnehull

Grav et hull omtrent 3 meter dypt og strekk det med steiner. Du bør kunne bygge en brann i den. Varmen fra vedfyren bør varme steinene, slik at du kan senke den nederlandske ovnen i hullet og lage maten. Dekk lokket til den nederlandske ovnen med kull og spade smuss over hullet. Dette vil fange varmen. Du må forlate den nederlandske ovnen for å lage mat, vanligvis over natten.

  • Husk at det vil ta flere timer å få steinene i hullet varme nok før du kan senke bønnegryta ned.
  • Det er en god idé å koke tørre bønner i en time og deretter suge dem i vann over natten før du begynner å bruke bønnehullet til å lage dem.
Bruk en nederlandsk ovn Trinn 5
Bruk en nederlandsk ovn Trinn 5

Trinn 5. Vurder å stable dine nederlandske ovner

Hvis du trenger å lage et stort måltid for en mengde eller bare vil ha litt variasjon i måltidet du lager ute, kan du stable flere ovner. Du trenger minst tre nederlandske ovner. Fyll dine nederlandske ovner med mat og legg varme kull under den største. Legg varme kull på lokket og stabel deretter en annen nederlandsk ovn direkte på toppen. Legg kull over lokket på denne ovnen og stabel en annen nederlandsk ovn. Avslutt med å legge kull på lokket på det nederste nederlandske ovnen og la maten steke.

Du kan bruke nederlandske ovner i samme størrelse, eller du kan dele dem. Bruk for eksempel en 14-tommers nederlandsk ovn på bunnen, en 12 tommer i midten og en 10 tommer på toppen

Bruk en nederlandsk ovn Trinn 6
Bruk en nederlandsk ovn Trinn 6

Trinn 6. Bruk den nederlandske ovnen til steking

Siden nederlandske ovner holder varmen godt, er de gode til å steke store kjøttstykker. Varm opp den vanlige ovnen til 350 F (176 C). Varm den nederlandske ovnen på komfyrtoppen og brun kjøttet for å få en rikere smak. Tilsett væske og grønnsaker du liker i den nederlandske ovnen. Dekk til det og legg det i den forvarmede vanlige ovnen. Stek steken i en eller to timer (lenger hvis det er et bein i den).

  • Bruk bare et lokk hvis det er laget for å tåle ovnstemperaturer. De fleste nederlandske ovnslokk bør fungere, men unngå å sette lokk i ovnen hvis din har plastdeler. Bare dekk den med et ark aluminiumsfolie i stedet.
  • Du kan også bruke nederlandske ovner i ovnen når du baker ting som maisbrød, kaker eller gryteretter.
Bruk en nederlandsk ovn Trinn 7
Bruk en nederlandsk ovn Trinn 7

Trinn 7. Smør maten på komfyren

Hvis du vil lage noe som tar lang tid å småkoke, bør du vurdere å bruke den nederlandske ovnen. Bare sett den nederlandske ovnen på brennerne og lag maten direkte i den. Skru varmen til litt lavere enn du er vant til når du bruker andre gryter, og la maten småkoke i flere timer. For eksempel kan du lage en lapskaus med dumplings eller chili.

Når du bruker en nederlandsk ovn i støpejern, trenger du ikke lage mat med så høye temperaturer fordi støpejernet holder varmen så godt. Prøv å lage mat på middels varme

Del 2 av 2: Krydder og rengjøring av den nederlandske ovnen

Bruk en nederlandsk ovn Trinn 8
Bruk en nederlandsk ovn Trinn 8

Trinn 1. Bestem om den nederlandske ovnen er emaljert eller bar

For å fortelle hva du har for nederlandsk ovn, se inn i den nederlandske ovnen. Hvis det er bart støpejern, vil det virke svart eller grått og være litt humpete. Hvis den nederlandske ovnen er emaljert, ser den hvit ut og blir glatt. Den kan ha svart matt emalje som også vil være mykere enn en ubeskyttet støpejerns nederlandsk ovn.

  • Bare støpejern nederlandske ovner er ikke belagt med beskyttende emalje, så de må krydres før bruk.
  • Hvis den nederlandske ovnen har et beskyttende belegg, har et porselen blitt limt til støpejernsoverflaten.
Bruk en nederlandsk ovn Trinn 9
Bruk en nederlandsk ovn Trinn 9

Trinn 2. Rengjør den emaljerte nederlandske ovnen

Du trenger ikke krydre den emaljerte nederlandske ovnen, men du må vaske den etter hver bruk. For å rengjøre, vask den nederlandske ovnen med såpevann slik at maten fjernes helt. Unngå å bruke metallputer som stålull for å rengjøre siden disse kan skade emaljen. Vask aldri den emaljerte nederlandske ovnen i oppvaskmaskinen.

Hvis den hvite emaljen blir flekkete, lag en pasta med natron og vann. Gni dette inn i flekkene og skyll det av

Bruk en nederlandsk ovn Trinn 10
Bruk en nederlandsk ovn Trinn 10

Trinn 3. Krydre en bart støpejern nederlandsk ovn

Hvis den nederlandske ovnen din ikke har en beskyttende emalje, må du krydre den som med andre kokekar av støpejern før du bruker den for første gang. Vask og tørk den nederlandske ovnen mens du forvarmer en ovn til 325 F (162 C). Dypp en klut eller et papirhåndkle i vegetabilsk olje eller smeltet matfett og legg et tynt lag på hele den nederlandske ovnen. Snu den nederlandske ovnen opp ned og stek den i ovnen i 1 time. Slå av varmen og la den avkjøles helt før du håndterer den.

Det kan være lurt å legge et stykke aluminiumsfolie i bunnen av ovnen, slik at når du baker den oljede nederlandske ovnen, vil folien fange opp drypp som faller

Bruk en nederlandsk ovn Trinn 11
Bruk en nederlandsk ovn Trinn 11

Trinn 4. Rengjør den nederlandske ovnen i støpejern

Når du har laget mat med den nederlandske ovnen, må du rengjøre den etter hver bruk. Unngå å bruke såpe til å vaske den nederlandske ovnen. Bruk heller varmt vann og en skrubbebørste for å rense matrester. Tørk den nederlandske ovnen helt med et rent håndkle og hell omtrent en teskje olje i den. Tørk av oljen over hele den nederlandske ovnen med en klut eller et papirhåndkle.

Du kan bruke hvilken som helst olje du liker. Eller, hvis du vil, kan du smelte grønnsaksfett for bruk

Bruk en nederlandsk ovn Trinn 12
Bruk en nederlandsk ovn Trinn 12

Trinn 5. Skur en skitten, støpt jern nederlandsk ovn

Hvis du har forsømt å rengjøre og krydre den nederlandske støpejernsovnen din, må du skrubbe den med såpevann med stålull eller en skrubbe for å fjerne matrester og rust. Skyll den nederlandske ovnen og sett den i en ovn som er oppvarmet til 148 F i 10 minutter, slik at den tørker helt. Drypp olje og en håndfull kosher salt i bunnen av den avkjølte nederlandske ovnen. Gni blandingen med en klut for å fjerne rusten helt. Skyll den nederlandske ovnen og tørk den i ovnen igjen. Smak til som du gjorde før du brukte den nederlandske ovnen.

  • Du må kanskje gjenta trinnene for skuring, skylling og tørking. Fortsett å gjenta prosessen til den nederlandske ovnen er helt ren.
  • Hvis den nederlandske ovnen din blir brun eller rusten over tid, må du sannsynligvis krydre den igjen. Skrubbe det rent og krydre det igjen.
Bruk en nederlandsk ovnsfinale
Bruk en nederlandsk ovnsfinale

Trinn 6. Ferdig

Tips

Du kan vanligvis bruke en nederlandsk ovn som erstatning for nesten hvilken som helst form (stekepanne, stekepanne eller gryte)

Advarsler

  • Nederlandsk ovner holder varmen veldig godt. Husk at varmt metall ser det samme ut som kaldt metall.

    Bruk alltid ovnsvotter når du håndterer den nederlandske ovnen.

Anbefalt: