3 måter å farge lerret på

Innholdsfortegnelse:

3 måter å farge lerret på
3 måter å farge lerret på
Anonim

Lerret er et vanlig stoff med mange bruksområder. Det kan enkelt farges om, og det er flere måter å farge det effektivt på. For en mer hands-off tilnærming kan en vaskemaskin brukes til å farge lerret. Hvis du foretrekker en manuell metode, kan du også bruke en panne med varmt vann eller en fargestoff som kan males for å farge lerretet på nytt. Uavhengig av formålet, kan lerret enkelt farges for å legge til litt teft i ethvert kreativt prosjekt.

Trinn

Metode 1 av 3: Farging av lerret uten vaskemaskin

Dye Canvas Trinn 1
Dye Canvas Trinn 1

Trinn 1. Fyll en bøtte eller panne med varmt vann

Fyll beholderen mindre enn halvveis, da vannstanden vil stige betydelig når du legger til lerretmaterialet. Sørg for at beholderen har nok plass til både lerretet og fargeløsningen, da det er her fargingsprosessen vil skje.

Vær forsiktig så du ikke spilder varmt vann på deg selv når du fyller pannen

Dye Canvas Trinn 2
Dye Canvas Trinn 2

Trinn 2. Løs opp fargestoffpakken i en liten beholder og bland med varmt vann

Hvis du bruker fargestoffpulver, må det oppløses før det kan tilsettes i vannpannen. Tilsett fargestoffpulveret eller perlene i en mindre beholder med varmt vann. Rør fargestoffet grundig og sørg for at det er oppløst i den lille beholderen før det helles i den større pannen.

Dye Canvas Trinn 3
Dye Canvas Trinn 3

Trinn 3. Bland en kopp vanlig salt i fire kopper varmt vann

Rør saltet i det varme vannet i en separat beholder til det er helt oppløst. Når dette er fullført, trenger du ikke å vente på at saltet oppløses etter at det er tilsatt til fargeløsningen.

Dye Canvas Trinn 4
Dye Canvas Trinn 4

Trinn 4. Hell saltblandingen i fargestoffoppløsningen

Når du er sikker på at alt saltet er oppløst, kombinerer du saltvannet med fargestoffblandingen ved å helle det i fargepannen eller bøtta.

Saltet spiller en viktig rolle i å overføre fargestoffet til lerretet, noe som vil gjøre fargingsprosessen mer effektiv

Dye Canvas Trinn 5
Dye Canvas Trinn 5

Trinn 5. Legg lerretsklut i bøtte eller panne

Mens du bruker gummihansker, dykker du lerretskledden helt ned i fargeløsningen.

  • Ha noen ekstra håndklær i nærheten hvis pannen renner over med overflødig fargestoff.
  • Bruk gummihansker til enhver tid for å forhindre at fargestoffet berører hendene dine.
Dye Canvas Trinn 6
Dye Canvas Trinn 6

Trinn 6. La lerretet sitte i fargestoffet

Dette vil være den mest tidkrevende delen av prosessen, ettersom du vil beholde lerretet i fargeløsningen til materialet blir ønsket farge. Juster stoffet hvert 15. minutt til lerretet når ønsket farge.

Dye Canvas Trinn 7
Dye Canvas Trinn 7

Trinn 7. Hell rennende vann over lerretet

Når lerretet ditt har nådd den perfekte nyansen, skyll det grundig under varmt vann til det rennende vannet som går gjennom lerretet ser klart ut.

Avhengig av størrelsen på lerretet ditt, kan dette ta flere minutter å fullføre

Dye Canvas Trinn 8
Dye Canvas Trinn 8

Trinn 8. Vask lerretet

Kjør en normal vaskesyklus i vaskemaskinen med mildt vaskemiddel og varmt vann for å rengjøre materialet.

Unngå å vaske andre materialer eller klesplagg med lerretet for å forhindre fare for flekker

Dye Canvas Trinn 9
Dye Canvas Trinn 9

Trinn 9. Tørk lerretet naturlig

Å la lerretet lufttørke vil hjelpe materialet med å opprettholde stabiliteten. Finn et rent, åpent område for å henge opp lerretet og la det tørke.

Metode 2 av 3: Bruke en vaskemaskin til å farge lerret

Dye Canvas Trinn 10
Dye Canvas Trinn 10

Trinn 1. Vask lerretet

Før du begynner med fargingsprosessen, vil du bruke et rent stykke lerretmateriale. Skitt kan påvirke fargingsprosessen negativt. Kjør en vanlig vask med varmt vann for effektivt å rengjøre lerretet ditt. Når du har vasket lerretet, la det lufttørke.

Dye Canvas Trinn 11
Dye Canvas Trinn 11

Trinn 2. Fukt lerretet før du legger det i maskinen

Dette kan gjøres manuelt, eller ved å kjøre en bløtlegging i vaskemaskinen. Hvis du bruker vaskemaskin, vil du også avslutte bløtleggingsprosessen med en tømmings- og sentrifugeringssyklus.

Dye Canvas Trinn 12
Dye Canvas Trinn 12

Trinn 3. Hell i hele flasken med fargestoff

På dette tidspunktet, sørg for å helle det flytende fargestoffet direkte i vaskemiddelrommet. Denne prosessen bør være den samme for både frontmatede og topplastede vaskemaskiner. Start syklusen når fargestoffet er lagt til i maskinen.

  • Tilsett en spiseskje vaskemiddel for å hjelpe fargeløsningen til å trekke jevnere inn i lerretet.
  • Når du bruker en vaskemaskin til å farge, vil det være lettest å bruke en flaske med flytende fargestoff.
Dye Canvas Trinn 13
Dye Canvas Trinn 13

Trinn 4. Hell i varmt vann

Etter å ha hellet i fargestoffflasken, tilsett samme mengde vann i vaskemiddelrommet. For eksempel, hvis du heller en flaske flytende fargestoff i maskinen, vil du også hell i en flaske varmt vann.

Dye Canvas Trinn 14
Dye Canvas Trinn 14

Trinn 5. Bland en kopp salt i fire kopper kokende vann

Bland en kopp vanlig salt i en separat beholder i fire kopper varmt vann. Selv om salt ikke gjør fargestoffet mer langvarig, hjelper det å lokke fargestoffet inn i lerretet. Det kan være lurt å bruke et finere salt for å fremskynde oppløsningen.

Dye Canvas Trinn 14
Dye Canvas Trinn 14

Trinn 6. Tilsett saltblandingen i vasken

Ti minutter i syklusen helles saltløsningen i vaskemiddelrommet på vaskemaskinen. Avhengig av hvilken vaskemaskin du har, må du kanskje stoppe syklusen midlertidig for å legge løsningen til vaskesyklusen.

Dye Canvas Trinn 15
Dye Canvas Trinn 15

Trinn 7. Vask lerretet igjen

Når fargespylingssyklusen er ferdig med et skånsomt vaskemiddel for å gjøre en vaskesyklus med det nyfargede lerretet. Syklusen kan gjøres med varmt vann.

Prøv å gjøre dette umiddelbart etter vaskesyklusen for farging

Dye Canvas Trinn 16
Dye Canvas Trinn 16

Trinn 8. La materialet lufttørke

Når det fargede lerretet er vasket på nytt, la materialet lufttørke i et stort, åpent rom. Denne plasseringen kan avhenge av størrelsen på lerretet ditt. En klessnor kan være en effektiv måte å tørke lerretet på, men du vil sørge for at det ikke regner mens du henger det ut for å tørke.

Dye Canvas Trinn 17
Dye Canvas Trinn 17

Trinn 9. Rengjør vaskemaskinen

For å fjerne overflødig fargestoff fra maskinen, hell 1-2 kopper blekemiddel i vaskemiddelrommet. Du vil stille vaskemaskinen til høyest mulig vannstand før du starter en varmtvannsyklus. Legg noen gamle filler eller håndklær i maskinen før du starter lasten.

  • Sørg for å velge noen ting du ikke har noe imot å bli flekkete, da disse elementene vil bli beiset med eventuell gjenværende fargestoffløsning i syklusen.
  • Du kan erstatte eddik med blekemiddel, om nødvendig.
  • Når lasten er ferdig, bruker du eddik til å fjerne eventuelle rester av fargestoff.

Metode 3 av 3: Maling med fargestoff

Dye Canvas Trinn 18
Dye Canvas Trinn 18

Trinn 1. Bland fargestykkelsespulver med en kopp vann

Du vil ta fem og en halv spiseskjeer med fargestykkelsespulveret og blande det med en kopp varmt vann i en plastbeholder. Rør grundig til blandingen blir et limlignende stoff (dvs. gummisement). Denne blandingen, når den kombineres med fargestoffpulveret, vil gjøre fargestoffet lettere å påføre på et lerret.

  • Sjekk om plastbeholderen holder blandingen behagelig. Ideelt sett vil du at den første fargestoffblandingen bare skal fylle beholderen omtrent halvveis.
  • Tilsett vann hvis du foretrekker at blandingen er tynnere.
Dye Canvas Trinn 19
Dye Canvas Trinn 19

Trinn 2. Tilsett fargestoff til pulverblandingen

Du vil tilsette minst 1-2 ts fargestoffpulver i blandingen. Avhengig av størrelsen på lerretet ditt, vil du kanskje legge til mer fargestoffpulver. Det er bedre å starte med en lavere mengde, siden du alltid kan legge til mer fargestoffpulver senere.

Dye Canvas Trinn 20
Dye Canvas Trinn 20

Trinn 3. Bland fargestoffaktiveringspulveret til fargestoffpastaen

Tilsett en spiseskje med fargestoffaktiveringspulver i fargestoffet. Dette pulveret vil se hvitt ut, men det vil tillate fargestoffet å klebe seg mer effektivt til lerretet ditt. Du vil røre pulveret grundig til det ikke er noen pulverrester igjen i blandingen.

Dye Canvas Trinn 21
Dye Canvas Trinn 21

Trinn 4. Bruk en pensel for å påføre fargestoffet på lerretet

Begynn å male lerretet med lange og jevne slag. Det er ingen spesifikk penselstørrelse du må bruke når du maler, men du bør huske på lerretstørrelsen når du velger pensel.

  • Siden dette er en manuell prosess, påfør så mye eller så lite maling du vil til du er fornøyd med lerrets utseende.
  • På grunn av denne metoden er det bare den malte siden av lerretet som skal farges.
Dye Canvas Trinn 22
Dye Canvas Trinn 22

Trinn 5. La lerretet lufttørke

Når du er ferdig med å male lerretet, plasser det på en ren, åpen overflate slik at fargestoffet tørker. Tørketiden kan avhenge av mengden fargestoff du brukte under malingsprosessen.

Dye Canvas Trinn 23
Dye Canvas Trinn 23

Trinn 6. Påfør varme på det malte lerretet

Bruk lange strykejern til å trykke jevne mengder varme inn i lerretet. Hvis du tilfører varme før du vasker lerretet, vil det hjelpe fargestoffet til å holde seg skarp.

Dye Canvas Trinn 24
Dye Canvas Trinn 24

Trinn 7. Vask lerretet i vaskemaskinen

Bruk en kaldvannssyklus når du vasker det malte lerretet for å la det nyfargede materialet være rent. Sørg for at syklusen er lang nok til at lerretet får en grundig vask.

Dye Canvas Trinn 25
Dye Canvas Trinn 25

Trinn 8. La lerretet lufttørke

For å opprettholde formen på lerretet, vil du unngå å tørke det i en maskin. Plasser det fargede lerretet i et åpent område slik at det kan tørke helt. Det spiller ingen rolle om lerretet er igjen inne eller ute så lenge det ikke blir vått.

Tips

  • Det kan være nyttig hvis du kjenner materialet på lerretet ditt før du starter fargeprosessen. De fleste lerretene er laget av bomull, lin eller and (bomull med mer fibertråd). Siden lerret i bomull og lin er plantebasert, er de begge mottakelige for fargestoff. Hovedforskjellen mellom bomull og lerretmateriale er at bomull er billigere og gir mer fleksibilitet, noe som kan være nyttig for kunstprosjekter.
  • Malingsmetoden for farging er mest effektiv med et bomulls lerret.

Anbefalt: