Slik loddes kobberrør: 12 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Slik loddes kobberrør: 12 trinn (med bilder)
Slik loddes kobberrør: 12 trinn (med bilder)
Anonim

Hvis du trenger å fikse en lekkasje i ledningen, kan det være økonomisk å prøve det selv, forutsatt at du har de riktige materialene. Lær hvordan du kobler til kobberrør ved å bruke komponenter som vanligvis er tilgjengelige i rørlegger-, varme- og kjøleforsyningshus og maskinvarebutikker som Home Depot og Lowe's.

Trinn

Del 1 av 2: Få de riktige materialene

Lodde kobberrør Trinn 1
Lodde kobberrør Trinn 1

Trinn 1. Få kobberrør med passende diameter

Kobberrør som brukes til rørleggerrør er tilgjengelig nominelt, noe som betyr at rørets ytre diameter er 1/8 "(0,125 tommer) større enn den oppgitte størrelsen. Med andre ord måler 1" nominell kobberrør 1,125 "tommer i diameter.

Hvis du trenger å kutte røret for prosjektet ditt, må du sørge for at du bruker en rørkutter, klemmer røret godt og roterer kutteren rundt røret. Det bør ta omtrent 8 svinger

Loddet kobberrør Trinn 2
Loddet kobberrør Trinn 2

Trinn 2. Kontroller at slangen har riktig veggtykkelse for prosjektet

De fleste kobberrør i nominell størrelse er tilgjengelig i fire vekter, eller veggtykkelser, som er fargekodet. Vanligvis vil boligprosjekter imidlertid innebære kobberrør av enten type L eller M.

Type L -rør er merket med en blå merkelapp og er vanligvis den mest brukte i kommersielle/boliginstallasjoner. Type M er merket rødt og har den letteste veggen som kan brukes til et system under trykk

Loddet kobberrør Trinn 3
Loddet kobberrør Trinn 3

Trinn 3. Få de riktige kontaktene og leddene for systemet du bygger

Avhengig av prosjektet ditt, trenger du sannsynligvis en kombinasjon av følgende:

  • Mann/hunn adaptere, som brukes til å feste et lodderør til et gjenget rør.
  • Redusere adaptere, som brukes til å gå fra et rør i større størrelse til en mindre størrelse.
  • Albue ledd, som brukes til å snu hjørner, vanligvis 90 graders bøyninger, men også tilgjengelig i 45 graders bøyninger.
  • Tees og kors, som brukes til å forbinde en grenrør med hovedrøret, ved hjelp av en tee eller to grener i tilfelle av et "kryss".
Lodde Kobberrør Trinn 4
Lodde Kobberrør Trinn 4

Trinn 4. Velg loddetinn

For drikkevannssystemer må det brukes blyfritt fast kjernelodding. Det er vanligvis 95/5 (95% tinn og 5% antimon), eller en legering av tinn og en liten mengde kobber og/eller sølv, som vanligvis selges i ruller på 1 pund med en diameter på 1/8 diameter. Lodding med blymost ikke brukes til drikkevannssystemer.

Loddet kobberrør Trinn 5
Loddet kobberrør Trinn 5

Trinn 5. Få riktig loddefluks

Dette er vanligvis en gelé med en rengjøringskomponent av sinkklorid eller kolofonium som brukes til å dekke de rengjorte overflatene på kobberet som skal loddes før montering og oppvarming. Det er flussens funksjon, ved oppvarming, for å lette ytterligere rengjøring, ekskludere oksygen i atmosfæren, forhindre re-oksidasjon og å hjelpe til med å fukte loddetinnet.

Lodde Kobberrør Trinn 6
Lodde Kobberrør Trinn 6

Trinn 6. Skaff deg en varmekilde

Vanligvis vil et tradisjonelt elektrisk loddejern ikke være varmt nok til å fungere med kobberrør. Du trenger en varmekilde med tilstrekkelig utgangskapasitet for å varme de monterte beslagene og rørene til en temperatur over den som kreves for å smelte påfyllingsloddet, vanligvis 400 til 500 ° F (204 til 260 ° C). Av denne grunn brukes oftest en propan/luft eller acetylen/luftbrenner utstyrt med en spiss av passende størrelse. Rene, tørre bomullsfiller og en sprayflaske full av vann vil fullføre de nødvendige loddematerialene.

Del 2 av 2: Trinn to: Lodding

Loddet kobberrør Trinn 7
Loddet kobberrør Trinn 7

Trinn 1. Forbered røret

Fjern kobberoksidbelegget på utsiden av slangen i området som skal settes inn i beslaget, og innsiden av selve beslaget. For dette kan du bruke sandpapir, smykker eller spesialutstyr som selges i butikker til dette formålet. Alt kobberoksid må fjernes grundig fra begge overflatene til de er helt rene, uten smuss, fett, olje eller andre hindringer som vil forstyrre fuktingen av loddetinnet. Hvis du ikke gjør det, vil dette resultere i en lekkasje i leddet et sted nedover veien.

Eventuelle små dråper vann gjennom leddet som loddes, forhindrer at prosessen fungerer, noe som resulterer i en lekkasje. Hvis systemventilene ikke stopper dryppet helt før du begynner å jobbe, må du stoppe opp røret med et stykke hvitt brød, satt inn i slangen så langt som mulig unna det oppvarmede området. Dette vil midlertidig demme vannstrømmen og vil lett oppløses under spyleoperasjonen som ble foreslått på slutten av jobben

Loddet kobberrør Trinn 8
Loddet kobberrør Trinn 8

Trinn 2. Pensle de rengjorte overflatene med loddefluksen så snart som mulig etter rengjøring, og monter beslaget og slangen

Påfør fluss på innsiden og utsiden av kobberrøret.

Loddet kobberrør Trinn 9
Loddet kobberrør Trinn 9

Trinn 3. Tenn fakkelen og juster den slik at du har en blå flamme

Flytt enden av den blå flammen mot det monterte beslaget og slangen, og flytt den rundt komponentene i området der loddetinn må plasseres. Med konstant bevegelse til enhver tid, varme sakte og jevnt mens du tester smeltepunktet for loddetinnet ved å berøre spissen av loddetråden til skjøten.

Dette vil ta litt øvelse. Prøv å holde flammen i din ikke-dominerende hånd og loddetinn i din skrivehånd. Husk at du bruker flammen hovedsakelig til å varme opp loddetinnet og smelte det. Du oppnår dette ved å påføre flammen på kobberrøret og deretter berøre loddetinnet på skjøten. Den oppvarmede slangen trekker det smeltede loddetinn inn i skjøten ved kapillærvirkning. Bruk flammen sparsomt

Loddet kobberrør Trinn 10
Loddet kobberrør Trinn 10

Trinn 4. Smelt loddetinn i skjøten

Flytt loddetinnet og flammen til siden motsatt det smeltede loddetinnet, mat hele tiden små mengder loddetinn og flytt fakkelen til loddet har sirklet beslaget.

  • Loddetinn ser ut til å løpe mot varmen. Formålet er å la loddetinnet fullstendig fylle området mellom beslaget og slangen ved å la det løpe inn i sprekker. På større beslag, konsentrer varmen litt foran det fuktede loddetinnet slik at dette kan skje.
  • Vær forsiktig så du ikke overoppheter kobberet. Hold fakkelen i bevegelse hele tiden for å forhindre sverting av kobberet. Hvis leddet er overopphetet og svart, må du demontere det og rengjøre røret på nytt, ellers risikerer du en lekkasje.
Loddet kobberrør Trinn 11
Loddet kobberrør Trinn 11

Trinn 5. Tørk av overflødig væske loddetinn fra de varme overflatene med en ren, tørr bomullsklut

Spray en tåke med vann på området loddet for å fryse loddetinnet og forhindre bevegelse av skjøten, noe som vil skape lekkasje.

Loddet kobberrør Trinn 12
Loddet kobberrør Trinn 12

Trinn 6. Skyll rørene grundig

Bruk fersk drikkevann for å fjerne overflødig fluks, smuss eller løse loddeperler inne i slangen etter at alle loddede tilkoblinger er fullført. Dette vil også hjelpe deg med å se etter lekkasjer når jobben er utført.

Tips

  • Mest lodding smelter ved 324 grader Fahrenheit. For å oppnå denne temperaturen må kjeglen i midten av en billig propanbrenner være 1,5 tommer høy. På denne måten vil røret varme opp på omtrent 30 sekunder, og med flux vil du finne lodding av kobberrør en enkel oppgave. Hvis du bruker en liten flamme, vil det være en vanskelig oppgave.
  • Etter at du har fylt skjøten med loddetinn, og når røret avkjøles, fortsetter du å skyve loddetinn inn i skjøten. På denne måten blir skjøten full av loddetinn, og du vil ikke ha noen lekkasjer.
  • De fleste problemene oppstår ved ikke å rengjøre både overflaten på slangen og innsiden av beslaget, og dekke begge med fluss umiddelbart etter rengjøring.
  • Systemet må ikke ha positivt trykk i seg under lodding, spesielt på den siste skjøten. En lekkasje vil oppstå ved bobler gjennom leddet som oppstår ved ekspansjon av gasser i det oppvarmede røret. Luft ut systemet før lodding.

Advarsler

  • Vær veldig forsiktig med det varme loddetinnet som drypper. Det vil blinde deg hvis det kastes inn i øyet. Bruk vernebriller, vernehansker og tunge klær.
  • Brann er en stadig tilstede fare ved bruk av fakler i lukkede områder. Et brannslukningsapparat skal være tilgjengelig umiddelbart før fakkelen tennes. Byordinanser krever vanligvis at du har en bøtte med vann ved siden av deg hvis du lodder eller sveiser.

Anbefalt: