Slik bruker du kommersiell gjødsel: 10 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Slik bruker du kommersiell gjødsel: 10 trinn (med bilder)
Slik bruker du kommersiell gjødsel: 10 trinn (med bilder)
Anonim

Hvis du er en gartner i hjemmet som ønsker å øke hagens utbytte, er organiske materialer kanskje ikke alltid praktisk, så det er kanskje det beste alternativet å vite hvordan du bruker kommersiell (også kjent som syntetisk eller kjemisk) gjødsel. Her er litt hjelp til hvordan du bruker disse kraftige kjemikaliene klokt.

Trinn

Bruk kommersiell gjødsel trinn 1
Bruk kommersiell gjødsel trinn 1

Trinn 1. Forstå hva kjemisk gjødsel er laget av

Når du kjøper en granulær gjødsel, bør posen oppgi innholdet, inkludert prosentandelen av tre grunnleggende kjemikalier som er grunnleggende for plantevekst. Disse tre kjemikaliene er representert med etiketten NPK på de fleste gjødselposer, og er som følger:

  • Nitrogen. Dette er avgjørende for bladvekst, og brukes i høyere andel der en stor plante og mye løvverk er ønskelig. Enkelte planter trekker ut nitrogen fra atmosfæren. Et eksempel er belgfrukter, som inkluderer erter og bønner. De har knuter på røttene som faktisk absorberer nitrogen direkte fra miljøet, og krever lite ekstra kjemisk nitrogen i gjødsel. Mais, korn og andre avlinger som har smale blader krever derimot ofte mer nitrogen for å trives. Det er representert av N i standard gjødseletikett.
  • Fosfat. Dette er en annen kjemikalie som planter krever for god helse. Det er et produkt av fosfatgruver eller industriavfall, og planter bruker det kjemiske fosforet i cellulære prosesser. Fosfat er mer vanlig i jordsmonn som inneholder mye leire, og blir raskt utvasket fra sandmasser eller grunnleggende sandjord. Det er representert av P i standard gjødseletikett.
  • Potash. Dette er det tredje kjemikaliet i gjødselbeskrivelsen. Den brukes også av planten på mobilnivå, og er nødvendig for god blomstring og sunn frukting av planten. Det er representert av K i standard gjødseletikett.
Bruk kommersiell gjødsel trinn 2
Bruk kommersiell gjødsel trinn 2

Trinn 2. Undersøk næringsbehovet for avlingen du dyrker

Plener og landskapsarbeid kan ha nytte av en gjødselblanding med en større andel nitrogen og moderate mengder potash og fosfat, mens hageplanter sannsynligvis vil tjene mer på en spesialisert blanding som bruker mindre av ett element, og mer av et annet. Hvis du er usikker på de nøyaktige behovene til plantene dine, kan du spørre din lokale hageleverandør eller kontakte en myndighet som spesialiserer seg på landbruk, for eksempel USDA eller County Extension Service i ditt område.

Bruk kommersiell gjødsel Trinn 3
Bruk kommersiell gjødsel Trinn 3

Trinn 3. Få jorda din testet for å forstå hvilke forbindelser som trengs mest for dine vekstforhold og avlinger

Hageforsyningssentre, gårdsleverandører og fylkeslandbruksagenter kan ofte få jordprøver tatt og analysert gratis eller til lave kostnader. Denne typen analyse kan gjøres for spesifikke avlinger og brukes til å beregne eksakte krav for optimal befruktning. Unnlatelse av å bruke en analyse betyr at du sannsynligvis vil bruke for mye eller for lite gjødsel.

Bruk kommersiell gjødsel Trinn 4
Bruk kommersiell gjødsel Trinn 4

Trinn 4. Beregn hvor mye gjødsel du trenger

Påføringshastigheter kan bestemmes ved å måle området du planlegger å dyrke, og multipliser deretter pundene per arealenhet (X tusen kvadratmeter eller dekar) av kjemikaliene jordanalysen din anbefaler, men hvis du velger å gi avkall på denne metoden, må du kan bruke gjødsel etter din beste vurdering.

Bruk kommersiell gjødsel Trinn 5
Bruk kommersiell gjødsel Trinn 5

Trinn 5. Kjøp produktet du bestemmer deg for avlingen og jordtilstanden

Gjødsel selges i poser av forskjellige størrelser, med større poser som vanligvis koster mindre per kilo (kilo), så det kan hende du må velge en som gir det beste kompromisset for dine formål. En balansert gjødsel som 8-8-8 (10-10-10 eller 13-13-13) kan være det beste valget for hagen din. Se også på disse andre faktorene:

  • Sekundære næringsstoffer er nødvendige i lavere proporsjoner enn de tre grunnleggende kjemikaliene som er nevnt ovenfor, og bidrar til å opprettholde jordkvaliteten og bidra til sunne planter. De sekundære næringsstoffene inkluderer disse:

    • Kalsium
    • Svovel
    • Magnesium.
  • Mikronæringsstoffer. Disse er også viktige for god plantehelse, og kan være inkludert i gjødselvalget ditt. Se etter følgende, spesielt:

    • Jern, i løselig form, hjelper til med blomstring og holder bladene grønne
    • Kobber, i løselig form, bidrar også til å holde løvet grønt, og vil forbedre motstanden mot noen sykdommer
    • Sink
    • Mangan.
  • Bestem om du vil kombinere andre produkter med gjødsel før du kjøper. Spesielle formuleringer av gjødsel som inkluderer ugressmidler og insektmidler er tilgjengelige, og kan brukes til å spare arbeidskraft og tid. Ved å bruke disse begrenser du deg imidlertid til områder der kjemiske tilsetningsstoffer ikke vil ha en negativ effekt. Dette inkluderer gjødsel som inneholder plantevernmidler som vil forurense planter, og ugressmidler som vil skade plantene du har tenkt å vokse. Generelt lar bruk av insektmidler og ugressmidler på spesifikke problemer deg redusere mengden du trenger, og målrette problemer mot mer effektive resultater.
Bruk kommersiell gjødsel Trinn 6
Bruk kommersiell gjødsel Trinn 6

Trinn 6. Påfør gjødsel

Det er en rekke forskjellige metoder for påføring av gjødsel, inkludert direkte påføring for hånd, kringkastingsapplikasjon, fortynning og bruk av mekanisk utstyr for å kle gjødsel på voksende seng. Hvilken metode som brukes avhenger av mengden gjødsel som skal påføres, størrelsen på arealet den skal påføres og størrelsen på plantene du gjødsler.

  • Påføring før plante på et lite område kan gjøres ved å spre gjødsel over hele området og bevege det i jorda. Påfør med en hastighet på en eller to pounds for hvert maksimum på 9,29 kvadratmeter for å unngå å gjødsle området for godt.
  • Kringkasting før plante-applikasjon er egnet for større områder, og en typisk påføringshastighet vil være 200-400 lbs/acre (pund per acre), ved bruk av en kalibrerbar gjødselpåføring enten presset for hånd eller trukket av en plen traktor eller jordbrukstraktor. Etter påføring, jord til jorden for å inkludere gjødsel og redusere sjansen for avrenning hvis det kommer regn.
  • For å unngå forgiftning av plantene, spesielt ømme unger, fortynn gjødsel i en bøtte eller vannkanne fylt med vann. Bruk den løsningen for å vanne plantene dine. Denne metoden hjelper også planten til å absorbere den lettere. Etter vanning av planten med gjødsel, vanner du den en annen gang, denne gangen med vanlig vann. Denne andre vanningen gjøres for å fjerne gjødsel som kan ha falt på blader og stilker. Uønsket gjødsel på blader kan forårsake skade og korrosjon.
  • Direkte påføring på individuelle planter eller planter i rader kan gjøres ved å helle gjødsel i en ren, tørr bøtte og deretter gå nedover rekken og slippe gjødsel ved siden av planter. Unngå å slippe gjødsel direkte på planter, da kjemikaliene kan brenne dem. Bruk en liten mengde, rundt en spiseskje hver for små planter.
  • Direkte påføring på radavlinger kan gjøres med en kultivator utstyrt med et sidebredningsapparat. Dette apparatet består av en beholder med et hjul for å drive en utleveringsmekanisme og renner for å lede gjødsel til rekken.
Bruk kommersiell gjødsel Trinn 7
Bruk kommersiell gjødsel Trinn 7

Trinn 7. Dyrk eller bruk gjødsel i jorden rundt plantene for å gjøre den tilgjengelig for plantens røtter, for å akselerere absorpsjonen og for å forhindre avrenning ved regn

Dette kan gjøres ved bruk av en kultivator eller rorkult, eller bare ved å bruke en hakke for å røre gjødsel i jorda.

Bruk kommersiell gjødsel Trinn 8
Bruk kommersiell gjødsel Trinn 8

Trinn 8. Se etter tegn på over- eller undergjødsling mens plantene vokser

Overproduksjon av løvverk uten fruktproduksjon er et tegn på overgjødsling, og svake, lite store planter indikerer vanligvis undergjødsling. Andre faktorer, inkludert sykdom, mangel på vann eller sollys, og insektskader kan forveksles med underbefruktning, så nøye observasjon og kjennskap til plantene du dyrker er avgjørende for å lykkes.

Gjenta påføring av gjødsel etter behov for å opprettholde god plantevekst/ avlingsproduksjon. Å bruke mindre mengder gjødsel med jevne mellomrom kan være mer fordelaktig enn å påføre enkelt påføringer med høy hastighet, ettersom noe av gjødsel kan gå tapt ved utvasking eller ved avrenning hvis det regner kraftig etter at det er påført

Bruk kommersiell gjødsel trinn 9
Bruk kommersiell gjødsel trinn 9

Trinn 9. Rydd opp applikasjonsutstyret så snart du er ferdig med å bruke det

Kjemikalier i gjødsel er etsende, og metalldeler kan bli skadet hvis gjenværende materiale ikke fjernes grundig.

Oppbevar gjødselspredere eller andre verktøy på et tørt sted når de ikke er i bruk, og sørg for at de er godt smurt og vedlikeholdt

Bruk kommersiell gjødsel Trinn 10
Bruk kommersiell gjødsel Trinn 10

Trinn 10. Oppbevar ubrukt gjødsel i originalemballasjen, om mulig, på et tørt og trygt sted

Åpnede poser skal teipes eller bindes for å forhindre at fuktighet får gjødsel til å klumpe seg, oppløses eller stivne til en fast masse.

Tips

  • Bruk gjødsel med omhu. Å la kjemisk gjødsel renne ut er en forurensningskilde og sløsing med penger.
  • Kjøp bare så mye gjødsel du trenger, ettersom noen kjemikalier brytes ned med tiden, spesielt i kontakt med fuktighet, og blir mindre effektive.
  • Ikke gjødsle før det er forventet kraftig nedbør, da gjødsel sannsynligvis vil gå tapt ved avrenning eller utvasking.

Advarsler

  • Unngå å puste inn gjødselstøv ved påføring, og vask hud og klær når du er ferdig.
  • Nitrogengjødsel som ammoniumnitrat er farlige materialer og kan til og med være eksplosivt under visse forhold.

Anbefalt: