3 måter å fjerne Scorch Marks

Innholdsfortegnelse:

3 måter å fjerne Scorch Marks
3 måter å fjerne Scorch Marks
Anonim

Det er ikke noe bedre enn den skarpe, varme, "strøkne" -følelsen. På den annen side er det ingenting verre enn den plutselige følelsen du får når du skjønner at du har lagt igjen strykejernet på klærne mens du svarte på døren! Heldigvis, hvis du vet hvordan du skal behandle sviddmerker, trenger du ikke bekymre deg enda! Det er ikke alltid mulig å avhjelpe svedmerker, men for lette brannskader (spesielt på stoffer som bomull og sengetøy) er det en overraskende mengde du kan gjøre.

Trinn

Metode 1 av 3: Forbehandling og vask

Fjern Scorch Marks Trinn 1
Fjern Scorch Marks Trinn 1

Trinn 1. Arbeid raskt

Som mange vanlige typer klesflekker, er sviemerker enklest å behandle rett etter at de har skjedd. Denne artikkelen inneholder noen forskjellige metoder for å fjerne sviemerker fra klærne. Uansett om du bruker metoden i denne delen eller en av de andre, vil du alltid flytte det svidde stoffet vekk fra den krenkende varmekilden og begynne å rengjøre det så snart du merker et svedmerke.

Ikke la et svidd klesplagg eller stoff sitte ute mens du er ferdig med strykinga - tiden du tar til å begynne å behandle merket kan utgjøre forskjellen mellom den totale fjerningen av flekken og den irriterende irritasjonen av et mørkt flekk på stoffet ditt

Fjern Scorch Marks Trinn 2
Fjern Scorch Marks Trinn 2

Trinn 2. Skyll elementet i varmt vann

For å begynne å forbehandle klærne eller stoffet, skyll det raskt. Dette tjener to formål. Først forbereder den den til å absorbere vaskemiddel du vil behandle den med i neste trinn. For det andre vil det vaske bort alt løst materiale, noe som gir deg en bedre ide om hvor ille sviemerket ditt egentlig er.

Fjern Scorch Marks Trinn 3
Fjern Scorch Marks Trinn 3

Trinn 3. Gni vaskemiddel i flekken

Bruk fingrene til å gni forsiktig klærnes vanlige vaskemiddel inn i sviemerket. Ved å gi vaskemiddelet en sjanse til å "sette seg" inn i flekken før du vasker varen, øker du flekkfjerningskraften. Ikke bruk blekemiddel eller andre spesialrensemidler ennå - du får sjansen til å gjøre dette i neste trinn.

Flytende vaskemiddel fungerer best for dette fordi det kan sive mellom de tettvevede fibrene i stoffet for å behandle merket på et mikroskopisk nivå. For denne (og andre vanlige flekkfjerningsoppgaver) kan du imidlertid også bruke vaskemiddel i pulverform hvis du blander det med litt vann først for å danne en løs pasta

Fjern Scorch Marks Trinn 4
Fjern Scorch Marks Trinn 4

Trinn 4. Bløtlegg eventuelt i vann med blekemiddel

Hvis stoffet på elementet ditt er laget av et materiale som er trygt å bruke med blekemiddel, kan det være lurt å forhåndsbehandle stoffet ytterligere ved å la det trekke i ca. 15 minutter i en løsning av vann og blekemiddel. Bruk en kopp eller to blekemiddel for omtrent hver liter vann du bruker. Rør blandingen av og til for å sikre at den trekker jevnt.

Hvis du er usikker på om varen din er laget av et blekesikkert stoff, sjekk etiketten. Som en generell regel er ull-, silke-, mohair- og ikke-fargebaste stoffer vanligvis ikke egnet for rengjøring med blekemiddel

Fjern Scorch Marks Trinn 5
Fjern Scorch Marks Trinn 5

Trinn 5. Vask

Når du er ferdig med å behandle stoffet ditt, kast det i vaskemaskinen og start en normal syklus. Med andre ord, bruk vaskeinnstillingene som er anbefalt på plaggets pleieetikett. Du kan også inkludere andre klær du trenger å vaske så lenge de kan vaskes trygt med innstillingene og rengjøringsproduktene du bruker.

Som ovenfor kan du også bruke blekemiddel eller andre rengjøringsprodukter her hvis de normalt er trygge for stoffet

Fjern Scorch Marks Trinn 6
Fjern Scorch Marks Trinn 6

Trinn 6. Heng ute for å tørke i direkte sollys

Fjern varen din fra vaskemaskinen og sjekk brennmerket - forhåpentligvis blir den mindre synlig enn før. Du må kanskje gjenta vaskesyklusen flere ganger for å oppnå ideelle resultater. For å tørke stoffet, i stedet for å bruke en tørketrommel, kan du prøve å tørke det i sollys hvis det er rimelig vær ute. Solstrålene er velkjente for å lette alle typer mørke, stygge flekker i stoff, inkludert svedmerker.

Ikke la varen være i solen i mer enn en dag eller så. Over tid kan sollys gradvis svekke stoffet, noe som gjør det mer utsatt for skader og får lyse farger til å falme

Fjern Scorch Marks Trinn 7
Fjern Scorch Marks Trinn 7

Trinn 7. Forstå at skader noen ganger kan være permanente

Dessverre kan det være at spesielt dårlige svedmerker ikke kan fjernes selv ved gjentatt behandling. I disse tilfellene må du kanskje prøve å dekke til merket, kutte det ut og lappe det, kaste varen eller gi det bort. Alternativt kan du også prøve å resirkulere stoffet ditt til et annet formål.

Metode 2 av 3: Behandling med hydrogenperoksid

Fjern Scorch Marks Trinn 8
Fjern Scorch Marks Trinn 8

Trinn 1. Dekk flekken med en hydrogenperoksid-fuktet klut

Dette ukonvensjonelle trikset kan fungere overraskende bra, noe som gjør det til en favoritt blant mange amatørrensere på internett. For å starte, finn en gammel fille og demp den med hydrogenperoksid. Legg det svidde elementet flatt på arbeidsflaten og dekk sved med en fuktig fille.

  • Hydrogenperoksid, en rengjøringsløsning med milde blekeegenskaper, er vanligvis ganske billig i dagligvarebutikker og på apotek.
  • Hvis du har ammoniakk hendig, kan det også være lurt å sprute noen dråper direkte på selve sviemerket. Selv om ammoniakk og hydrogenperoksid er trygge å bruke med hverandre (i motsetning til ammoniakk og blekemiddel), er dette ikke en blanding du vil innta eller gni inn i ansiktet ditt, så sørg for å vaske hendene når du er ferdig.
Fjern Scorch Marks Trinn 9
Fjern Scorch Marks Trinn 9

Trinn 2. Dekk dette til med en tørr klut

Legg deretter en ren, tørr fille på toppen av hydrogenperoksyd-fuktet fille. For å være helt klar, vil du ha tre ting stablet på arbeidsflaten din: på bunnen, den svidde gjenstanden din, i midten, din peroksydflekk og på toppen den tørre filten din.

Fjern Scorch Marks Trinn 10
Fjern Scorch Marks Trinn 10

Trinn 3. Stryk på middels høy varme

La jernet varme opp til en ganske varm (men ikke ekstremt høy) temperatur. Begynn å gni den øverste kluten forsiktig. Varmen vil gradvis trenge gjennom lagene og inn i det svidde elementet ditt, hvor det vil hjelpe hydrogenperoksydet til å virke inn i sviemerket og begynne å fjerne det. Vær tålmodig - denne prosessen kan ta litt tid.

Fjern Scorch Marks Trinn 11
Fjern Scorch Marks Trinn 11

Trinn 4. Bytt ut væsker når de tørker ut

Kontroller ofte svedmerket ditt mens du stryker den øverste kluten. For milde til moderate svie merker, bør du merke en jevn, gradvis forbedring. Hvis du på et tidspunkt merker at den midterste kluten begynner å tørke ut, fjern den og gi den en ny påføring av hydrogenperoksid. På samme måte, hvis du i utgangspunktet drysset den svidde gjenstanden med ammoniakk og du merker at den har tørket ut, gi den noen dråper til. Dette gjør rengjøringsprosessen så rask og effektiv som mulig.

Du vil også fjerne den øverste kluten og erstatte den med en annen hvis den noen gang blir gjennomvåt med hydrogenperoksid fra den midterste kluten. Dette forhindrer rustflekker på jernet

Metode 3 av 3: Prøv et hjemmemedisin

Fjern Scorch Marks Trinn 12
Fjern Scorch Marks Trinn 12

Trinn 1. Vask med ferskpresset sitronsaft

Hvis metodene ovenfor ikke har fungert for deg, ikke bekymre deg enda - noen kilder på internett anbefaler en rekke alternative løsninger. Selv om disse ikke nødvendigvis garantert fungerer like bra som metodene ovenfor, er det lite sannsynlig at de vil skade. Til å begynne med, prøv å presse saften fra en sitron over varen din for å suge brennsmerket. Slipp varen i en beholder med varmt vann og la den sitte i ca 15-30 minutter. Fjern og tørk som normalt.

For å være trygg, ikke prøv dette trikset med stoffer som ikke er blekemiddel-sikre som silke, ull og så videre. Selv om sitronsaft er veldig mild sammenlignet med blekemiddel, rapporterer noen kilder at det kan forårsake mindre skade på denne typen stoffer

Fjern Scorch Marks Trinn 13
Fjern Scorch Marks Trinn 13

Trinn 2. Skyll med hvit eddik

Et annet triks for å fjerne svedmerker fra klærne er å suge en svamp eller fille i hvit eddik og gni svedmerket med den. La det nå gjennomvåt elementet sitte i ca. 10 til 15 minutter før det skylles med kaldt vann. Tørr som vanlig.

Bruk bare hvit eddik - aldri rødvineddik, eplecidereddik eller andre typer, da disse kan forårsake nye flekker som kan være vanskelige å fjerne selv

Fjern Scorch Marks Trinn 14
Fjern Scorch Marks Trinn 14

Trinn 3. Bløtlegg i isvann

Hvis du ved et uhell har gitt stoffet et svidd merke, anbefaler noen kilder å la varen trekke i iskaldt vann før du gjør noe annet. Hold vannet kaldt mens varen trekker seg enten ved å tilsette is eller flytte beholderen til en fryser. For best resultat, la varen trekke i minst en time.

Hvis du flytter varen til en fryser, ikke glem det - selv om frysing av klær eller stoff vanligvis ikke skader varen, vil det stoppe rengjøringsprosessen

Fjern Scorch Marks Trinn 15
Fjern Scorch Marks Trinn 15

Trinn 4. For dårlige svie merker, prøv å skrubbe med en pute

Tunge svedmerker kan ikke fjernes med noen form for normale rengjøringsmetoder. I noen tilfeller kan du imidlertid fortsatt redusere den synlige skaden fra et svedmerke ved å bruke et mildt slipemiddel som en pute for å skrape bort mørkt brent materiale. Dette fungerer ikke garantert, og hvis du gnir for hardt, er det til og med mulig å bære et nytt hull i stoffet. Imidlertid, i forhold til muligheten for å måtte kaste plagget, kan mange synes denne risikoen er verdt det.

For denne taktikken trenger du ikke nødvendigvis å bruke en glattpute - et mildt slipemiddel (for eksempel sandpapir) kan fungere godt

Video - Ved å bruke denne tjenesten kan noe informasjon bli delt med YouTube

Tips

  • Sjekk alltid klesstoffet og endre innstillingen på strykejernet for å matche stoffet. Det er lettere hvis du sorterer stoffet i relevante hauger og stryker en haug i samme innstilling, slik at du ikke trenger å fortsette å endre innstillingene.
  • I denne løsningen fungerer solen som et blekemiddel.

Anbefalt: