Hvordan måle trompetborestørrelse: 9 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan måle trompetborestørrelse: 9 trinn (med bilder)
Hvordan måle trompetborestørrelse: 9 trinn (med bilder)
Anonim

Når du handler etter en ny trompet, enten du er nybegynner eller erfaren spiller, lurer du kanskje på hvilken borestørrelse som vil passe for deg. På en Bb -trompet (den vanligste varianten) varierer borestørrelsene fra 0,459 til 0,468 tommer (11,66 til 11,89 mm), målt med diameteren på det indre ventilhuset. De fleste produsenter måler hullstørrelse fra det andre ventilsliden i ventilhuset. Produsenter viser vanligvis borestørrelsen sammen med andre spesifikasjoner for instrumentet. Men hvis du ser på et brukt instrument, må du kanskje måle hullstørrelsen selv.

Trinn

Metode 1 av 2: Bestemmelse av borestørrelse

Mål trompetborestørrelse Trinn 1
Mål trompetborestørrelse Trinn 1

Trinn 1. Sjekk produsentens spesifikasjoner for instrumentet hvis tilgjengelig

Nye trompeter kommer med spesifikasjoner, slik at du enkelt kan bestemme borestørrelsen. Hvis du ser på en brukt trompet som ikke inneholder spesifikasjonene, kan du fremdeles finne spesifikasjonene på nettet hvis du kjenner navnet på produsenten og modellen til trompeten.

Du kan også slå opp spesifikasjonene på produsentens nettsted med instrumentets serienummer. Serienummeret er vanligvis stemplet på den ene siden av senterventilen

Mål trompetborestørrelse Trinn 2
Mål trompetborestørrelse Trinn 2

Trinn 2. Ta fra hverandre ventilene og ventilhusene

For å komme inn i ventilhuset for å måle hullstørrelsen, fjern de 3 ventilene (knappene i midten av trompeten) ved å vri dem til venstre for å løsne dem før du skyver dem ut. Trekk deretter forsiktig av ventilhusene. Du trenger ikke nødvendigvis å ta fra hverandre resten av instrumentet for å måle borestørrelsen, så hvis du ikke er kjent med trompetens deler, la resten stå sammen for nå.

Husk at du til slutt må lære å demontere instrumentet ditt riktig, slik at du kan rengjøre det

Mål trompetborestørrelse Trinn 3
Mål trompetborestørrelse Trinn 3

Trinn 3. Finn punktet der det andre ventilsliden møter ventilhuset

Dette er punktet der de fleste produsenter måler borestørrelsen. Du vil se det omtrent halvveis opp i ventilhuset for den andre eller midtre ventilen på trompeten din.

  • Ved å måle fra dette punktet får du målingen nærmest produsentens spesifikasjon. Hvis du måler fra enden av foringsrøret, kan du få en annen figur, men det ville ikke være instrumentets sanne borestørrelse.
  • Normalt, når du rengjør trompeten din, fjerner du først alle ventilsider. Den andre ventilsliden brukes kun til rengjøring og vedlikehold av instrumentet ditt.
Mål trompetborestørrelse Trinn 4
Mål trompetborestørrelse Trinn 4

Trinn 4. Bruk plastkalipre til å måle tverrsnittsdiameteren

Monter de mindre, øvre kjevene på kaliperne inne i ventilen og åpne dem til de trykkes godt mot sidene. Les deretter målingen som er angitt på linjalen. Det forteller deg trompetens kjede. Borestørrelser på en Bb -trompet varierer vanligvis fra 0,459 til 0,468 tommer (11,66 til 11,89 mm).

  • Du kan kjøpe rimelige plastkaliper på nettet eller i en jernvarehandel. Kalipere av plast er billigere enn metall og også tryggere for en trompet. Du trenger ikke å bekymre deg for å skrape eller ødelegge ventilhuset, noe som kan ødelegge trompetens lyd.
  • Ulike typer kalipre leses på forskjellige måter. Noen kalipre har en digital avlesning som forteller deg de nøyaktige dimensjonene uten at du trenger å lese en linjal.

Metode 2 av 2: Velge riktig størrelse trompet

Mål trompetborestørrelse Trinn 5
Mål trompetborestørrelse Trinn 5

Trinn 1. Bruk en trompet med et mindre hull hvis du vil ha en myk, myk lyd

En trompet med et hull rundt 11,43 mm har en mykere tone enn en med en større boring. Imidlertid har disse trompetene også et mer restriktivt område som kan begrense hva du kan spille.

En mindre bore trompet har vanligvis en lettere respons, noe som betyr at det tar mindre energi å produsere en lyd. Samtidig kan tone og volum være vanskeligere å kontrollere, så de er ikke egnet for nybegynnere

Mål trompetborestørrelse Trinn 6
Mål trompetborestørrelse Trinn 6

Trinn 2. Hold deg til en mellomlang trompet hvis du er en klassisk orkester

Nybegynnertrompeter har vanligvis en middels hull på rundt 0,68 tommer (11,68 mm) fordi de gir det bredeste området og er lettest å håndtere når du nettopp har startet. I et stort band eller orkester hvor du ikke vil at trompeten din skal overmanne andre instrumenter, er en mellomlang trompet vanligvis det beste valget.

  • Selv profesjonelle trompetister blir vanligvis hos en mellomlang trompet hvis de hovedsakelig spiller klassisk musikk eller opptrer i orkester.
  • Mellomhulls trompeter har også mest rekkevidde, slik at du kan spille høyt eller mykt, i store grupper eller solo, i nesten alle sammenhenger. Hvis du spiller i en rekke forskjellige innstillinger, får du mest mulig ut av en mellomlang trompet.
Mål trompetborestørrelse Trinn 7
Mål trompetborestørrelse Trinn 7

Trinn 3. Gå med en stor trompet hvis du er en avansert spiller

Hvis du er en hovedspiller og bruker mye luftstrøm, vil du sannsynligvis være mer komfortabel med et stort hulls instrument som måler mellom 11,89 og 11,94 mm. Disse trompetene krever mer energi for å produsere en lyd, men lyden de produserer er større og fyldigere.

En stor trompet er også ideell for utendørs arrangementer eller store arenaer der du ikke trenger å bekymre deg så mye for at instrumentet ditt er for høyt

Mål trompetborestørrelse Trinn 8
Mål trompetborestørrelse Trinn 8

Trinn 4. Prøv forskjellige trompeter for å finne den som passer best til din spillestil

Du kan få en generell ide om trompetstørrelsen du trenger basert på ditt erfaringsnivå og typen musikk du spiller. Når du skal kjøpe en trompet, kan du prøve flere forskjellige for å finne den som høres ut og føles best når du spiller den.

  • Til og med finishen på trompeten påvirker måten den høres ut på. For eksempel kan en sølvtrompet passe din spillestil bedre enn en med tradisjonell messingfinish.
  • Velg trompeten din basert på hvordan den høres ut når du spiller den, ikke på hvordan den ser ut.
Mål trompetborestørrelse Trinn 9
Mål trompetborestørrelse Trinn 9

Trinn 5. Se etter en balanse mellom blyrør, klokke og borestørrelse for mer stabilitet

Generelt spiller den generelle balansen en større rolle i spillbarheten til en trompet, spesielt hvis du nettopp har startet. Fokuser først på blyrør og klokkestørrelse, og velg deretter en trompet med god blyrør og klokkebalanse i den hullstørrelsen du foretrekker. Leadpipes og bjeller er vanligvis ganske enkelt referert til ved bruk av små, mellomstore og store størrelser.

  • For eksempel vil en trompet med et middels blyrør og en stor klokke ha en god balanse som fremmer optimal luftstrøm gjennom instrumentet.
  • De fleste produsenter vil oppgi ledningsrør og klokkestørrelse i instrumentets spesifikasjoner. Du kan også spørre en erfaren selger i en musikkbutikk.

Anbefalt: