5 måter å være trygg på under et skred

Innholdsfortegnelse:

5 måter å være trygg på under et skred
5 måter å være trygg på under et skred
Anonim

Skred oppstår når store mengder vått rusk, inkludert steiner, jord og trær, glir nedover en skråning. De kan oppstå som et resultat av branner, jordskjelv, vulkanutbrudd, stormer eller menneskelig aktivitet. Skred er spesielt farlige fordi de slår plutselig, beveger seg i ekstremt høye hastigheter og reiser lange avstander. Selv om skred ofte er vanskelig å forutsi, kan du forberede deg på et skred ved å følge riktig sikkerhetsprotokoll, gjøre deg kjent med advarselsskiltene og lage en beredskapsplan.

Trinn

Metode 1 av 5: Vær trygg under et skred

Vær trygg under et skred Trinn 1
Vær trygg under et skred Trinn 1

Trinn 1. Hold deg våken og våken

Skred kan skje ganske plutselig, så du må være klar til å iverksette tiltak med et øyeblikk. Mange skredrelaterte dødsfall skjer mens folk sover.

  • Hvis du er sammen med andre mennesker, jobber du sammen for å holde hverandre våken.
  • Se og lytt etter advarselsskilt om et skred i nærheten, inkludert lyder av fallende rusk eller endringer i vannets klarhet eller flyt. Det er viktig at du gjør deg kjent med skredvarselsskilt, spesielt hvis du bor i et utsatt område. Fortsett å lese for å lære mer om varselskilt i skred i detalj.
Vær trygg under et skred Trinn 2
Vær trygg under et skred Trinn 2

Trinn 2. Lytt til en lokal nyhetsstasjon for oppdateringer

Lytt til den lokale nyhetsstasjonen for å få oppdateringer om været ved hjelp av en radio eller fjernsynsbatteri. Vær oppmerksom på advarsler om intens nedbør, som kan utløse skred.

Vær trygg under et skred Trinn 3
Vær trygg under et skred Trinn 3

Trinn 3. Evakuer hvis det er trygt å gjøre det

Noen ganger vil din lokale politimyndighet beordre en evakuering, men andre ganger kan det hende at de ikke er klar over et skred før det er for sent. Hvis du tror at et ras er nært forestående og det er trygt å dra, evakuer umiddelbart. Ta kontakt med naboene og det lokale politiet eller brannvesenet for å advare dem om fare.

  • Sørg for å ta med deg dyrene dine.
  • Ikke glem å ta med nødsettet, som inneholder viktige ting som mat, vann og medisiner. Du lærer hvordan du lager en i en senere seksjon.
Vær trygg under et skred Trinn 4
Vær trygg under et skred Trinn 4

Trinn 4. Vær forsiktig og årvåken mens du kjører

Fortsett med forsiktighet hvis du trenger å kjøre for å forlate et farlig område. Vær forsiktig med oversvømte veier, kollapset fortau, falle rusk og utskylte broer. IKKE krysse oversvømmede bekker-i stedet snu og prøv å finne en alternativ rute.

Vær trygg under et skred Trinn 5
Vær trygg under et skred Trinn 5

Trinn 5. Gå om mulig til en annen historie

Hvis det ikke er trygt å forlate bygningen, men du tror at et ras er nært forestående, kan du gå til bygningens andre historie, hvis det er mulig.

Vær trygg under et skred Trinn 6
Vær trygg under et skred Trinn 6

Trinn 6. Gå ut av stien til raset så raskt du kan

Skred beveger seg veldig raskt-mye raskere enn du kan løpe eller gå. Å prøve å løpe utenfor et skred er meningsløst. Fjern i stedet deg selv så fort du kan fra skredbanen.

Før du krysser noen broer, må du alltid se oppstrøms for å se om et skred nærmer seg. Hvis dette er tilfelle, må du ikke krysse broen og bevege deg ut av stien til raset

Vær trygg under et skred Trinn 7
Vær trygg under et skred Trinn 7

Trinn 7. Unngå elvedaler og andre lave områder

Disse områdene er spesielt farlige når skred er nært forestående, så hold deg unna.

Vær trygg under et skred Trinn 8
Vær trygg under et skred Trinn 8

Trinn 8. Krøl deg til en ball hvis du ikke kan unnslippe

I noen tilfeller kan du kanskje ikke unnslippe. Hvis du er fanget i stien til et skred, krølle deg sammen til en tett ball og beskytt hodet ditt.

Metode 2 av 5: Vær trygg etter et skred

Vær trygg under et skred Trinn 9
Vær trygg under et skred Trinn 9

Trinn 1. Gå til et offentlig ly

Nærmiljøet ditt bør ha et bestemt offentlig ly. Gå til ly hvis hjemmet ditt er utrygt eller myndighetene har bedt om evakuering.

For å finne ly nærmest deg, send SHELTER + postnummeret til 43362 (4FEMA). For eksempel, hvis postnummeret ditt er 56789, vil du sende en melding til SHELTER 56789

Vær trygg under et skred Trinn 10
Vær trygg under et skred Trinn 10

Trinn 2. Unngå området der raset skjedde

Skred kan komme igjen på samme sted. Unngå dette området og søk ly.

Vær trygg under et skred Trinn 11
Vær trygg under et skred Trinn 11

Trinn 3. Se etter personer som er fanget og skadet

Du bør ikke gå inn i området der raset skjedde. Imidlertid, hvis du kan se personer som er fanget eller skadet i området, må du varsle myndighetene umiddelbart.

Vær trygg under et skred Trinn 12
Vær trygg under et skred Trinn 12

Trinn 4. Hjelp naboer som trenger spesiell hjelp

Spedbarn, funksjonshemmede og eldre kan oppleve ekstra vanskeligheter i nødssituasjoner. Hvis det er trygt å gjøre det, kan du hjelpe dine naboer med spesielle behov. Husk at naboer med store familier også kan trenge ekstra hjelp.

Vær trygg under et skred Trinn 13
Vær trygg under et skred Trinn 13

Trinn 5. Vurder området for skade og sikkerhet

Rapporter eventuelle ødelagte forsyningslinjer, veier og jernbaner til myndighetene. Hvis du befinner deg i en bygning, undersøker du fundamentet, skorsteinen og området rundt for å finne ut om strukturen er stabil. Hvis området virker utrygt, må du forlate det umiddelbart.

Vær trygg under et skred Trinn 14
Vær trygg under et skred Trinn 14

Trinn 6. Planter det berørte området på nytt

Skred ødelegger ofte vegetasjon. Uten vegetasjon er området mer utsatt for erosjon og lynflom, noe som kan føre til nok et skred. Omplanting av det berørte området bidrar til å forhindre fremtidige skred.

Vær trygg under et skred Trinn 15
Vær trygg under et skred Trinn 15

Trinn 7. Snakk med en geoteknisk ekspert

Hvis eiendommen din ble skadet i raset, bør du vurdere å snakke med en geoteknisk ekspert for å redusere skredfaren. Eksperten kan vurdere eiendommen din og bestemme hvilke endringer som eventuelt bør gjøres for å sikre din sikkerhet.

Metode 3 av 5: Å kjenne til advarselstegnene

Vær trygg under et skred Trinn 16
Vær trygg under et skred Trinn 16

Trinn 1. Se etter nye områder med fuktighet

Hvis du ser fjærer eller sølepytter i områder av bakken som vanligvis er tørre, kan dette være et tegn på et forestående skred.

Vær trygg under et skred Trinn 17
Vær trygg under et skred Trinn 17

Trinn 2. Se etter vridning i hjemmet ditt

Vær oppmerksom på om dekket, terrassen eller betonggulvet vipper, trekker seg vekk fra bygningen eller sprekker. Stikkende dører og vinduer kan også indikere vridning som går foran et skred.

Ødelagte vannledninger eller andre verktøy kan også være et advarselsskilt

Vær trygg under et skred Trinn 18
Vær trygg under et skred Trinn 18

Trinn 3. Se etter forvrengning og bevegelse i området rundt

Senkede veibaner og hengende gjerder, telefonstenger og trær kan signalisere et overhengende skred.

Vær trygg under et skred Trinn 19
Vær trygg under et skred Trinn 19

Trinn 4. Legg merke til uvanlige lyder

En svak buldrende lyd som blir sterkere og sterkere, kan indikere et skred som nærmer seg. Høres ut som om sprekk i trær eller skraping av stein kan signalere bevegelig rusk fra et skred.

Vær trygg under et skred Trinn 20
Vær trygg under et skred Trinn 20

Trinn 5. Overvåk endring av vannstanden

En plutselig økning i bekkens vannstand er et advarselsskilt, det samme er en plutselig nedgang i vannstanden til tross for nylig regn.

Hvis du bor i nærheten av en vannvei, må du kontrollere vannets klarhet. En endring fra klar til gjørmete kan bety at et skred er nært forestående

Metode 4 av 5: Forberede hjemmet ditt

Vær trygg under et skred Trinn 21
Vær trygg under et skred Trinn 21

Trinn 1. Følg riktige landbruksprosedyrer

Riktig landbruk-prosedyrer tilsier at du ikke bør bygge nær fjellkanter, bratte skråninger eller naturlige erosjonsdaler. Disse områdene er utsatt for skred.

Vær trygg under et skred Trinn 22
Vær trygg under et skred Trinn 22

Trinn 2. Kontakt lokale tjenestemenn om tidligere skred

Skred har en tendens til å skje i samme område som de har skjedd før. Snakk med lokale tjenestemenn om skred i ditt område. Hvis du er i et risikoområde, bør du vurdere å få en nettstedanalyse av eiendommen din. Dette vil hjelpe deg med å finne nødvendige korrigerende tiltak.

Du bør være spesielt tilpasset skredvarselsskilt hvis du bor i et utsatt område

Vær trygg under et skred Trinn 23
Vær trygg under et skred Trinn 23

Trinn 3. Vurder å bygge støttemurer eller nedbøyningsvegger

Støttemurer, kanaler og nedbøyningsvegger kan beskytte eiendommen din mot skred og avlede rusk. Hvis du bor i et område som er sårbart for skred, bør du kontakte en profesjonell for å se hva som bør gjøres.

Vær forsiktig-hvis kanalene eller nedbøyningsveggene dine får rusk til å strømme inn i naboens eiendom, må du kanskje betale for skader

Vær trygg under et skred Trinn 24
Vær trygg under et skred Trinn 24

Trinn 4. Snakk med en forsikringsagent hvis området ditt er i fare

Hvis området ditt er sårbart for skred, snakk med en forsikringsagent for å se om forsikringen din dekker skredrelaterte skader. Selv om skredforsikring vanligvis ikke er tilgjengelig, dekker noen flomforsikringer skader fra skredstrømmer.

Vær trygg under et skred Trinn 25
Vær trygg under et skred Trinn 25

Trinn 5. Lag et nødsett

Et nødsett inneholder de viktigste tingene som din husstand vil trenge under en nødssituasjon. Lag settet ditt på forhånd, så det er klart med et øyeblikk. Ditt sett skal inneholde nok mat og vann til å vare i minst 72 timer, samt utstyr som medisiner, lommelykter, batterier, mobiltelefoner, kopier av personlige dokumenter og kontanter.

  • Husk at skred kan kutte tjenester som strøm, kloakkrensing, gass, vann og telefoner. Pakk rekvisita i settet ditt som lar deg håndtere disse strømbruddene.
  • Velg mat som ikke er bedervelig og kan tilberedes under strømbrudd.
  • Pakk viktige ting som er vanskelig eller umulig å bytte ut.

Metode 5 av 5: Lag en nødplan

Vær trygg under et skred Trinn 26
Vær trygg under et skred Trinn 26

Trinn 1. Diskuter sikkerhetsprotokollen ved skred

Snakk med familien din om hvilke tiltak du må gjøre for å være trygg under et skred, spesielt hvis du bor i et sårbart område. Husk å diskutere evakueringsprosedyrer, samt sikre steder og områder du bør unngå.

Vær trygg under et skred Trinn 27
Vær trygg under et skred Trinn 27

Trinn 2. Forstå hvordan du får nødvarsler

Sørg for at alle vet hvordan de kan få nødvarsler fra lokale tjenestemenn, enten det er via telefon, fjernsyn eller radio. Snakk med ditt lokale beredskapshåndteringsbyrå for å se hvordan varsler leveres i ditt område.

Ikke glem å understreke viktigheten av å lytte til den lokale nyhetsstasjonen for nødoppdateringer i tilfelle skred

Vær trygg under et skred Trinn 28
Vær trygg under et skred Trinn 28

Trinn 3. Samle familiemedlemmers kontaktinformasjon

Skriv ned hvert familiemedlems telefonnummer, e -post, sosiale medier, medisinske fasiliteter og skole eller arbeidsplass. Å ha denne informasjonen tilgjengelig vil gjøre det lettere for familiemedlemmer å komme i kontakt ved ras eller andre nødsituasjoner.

Vær trygg under et skred Trinn 29
Vær trygg under et skred Trinn 29

Trinn 4. Velg et nødstedt møtested

I tilfelle skred eller annen nødssituasjon, velg et sted hvor familien skal møtes for å gjenforenes. Velg et sted i nabolaget og byen din. Sørg for at alle er klar over plasseringen.

  • Velg et sted som er tilgjengelig for alle i familien din, spesielt for medlemmer med nedsatt funksjonsevne.
  • Hvis du har kjæledyr, velg et kjæledyrvennlig område.
  • Du kan velge å møtes i naboens hus eller i postkassen din for nabolaget ditt, og på et samfunnshus eller et tilbedelsessted for byen din.
Vær trygg under et skred Trinn 30
Vær trygg under et skred Trinn 30

Trinn 5. Kompiler og del planen din

Saml kontaktinformasjon, sikkerhetsprotokoll for jordskred og dine nødmøteplasser på et enkelt dokument. Dette er din nødplan. Gi hvert familiemedlem en kopi og sørg for at de alltid har den med seg.

  • Legg en kopi et sted sentralt i hjemmet ditt, som i kjøleskapet.
  • Det kan også være lurt å lage en nødplan for virksomheten din.
Vær trygg under et skred Trinn 31
Vær trygg under et skred Trinn 31

Trinn 6. Øv planen din

Møt med husstanden med jevne mellomrom for å gjennomgå planen din og praktisere skredsikkerhetsprotokoll. Dette er viktig hvis du bor i et område der det er vanlige skred.

Video - Ved å bruke denne tjenesten kan noe informasjon bli delt med YouTube

Anbefalt: