Hvordan dyrke tomater opp ned (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan dyrke tomater opp ned (med bilder)
Hvordan dyrke tomater opp ned (med bilder)
Anonim

Tomater er en deilig, saftig og sunn frukt som inneholder mye vitamin C, K, A og en rekke andre mineraler og næringsstoffer. Tomater er også et populært valg for gartnere i bakgården, og du kan enten dyrke tomater i en hage eller i containere. En form for tomatbeholderhage som blir populær, er å dyrke plantene opp ned med en ferdiglaget eller hjemmelaget opp-ned-planter. Fordelene med omvendte tomater er at de er mindre utsatt for skadedyr og ugress, de tar mindre plass, plantene trenger vanligvis ikke å stakes, og plantene er mobile.

Trinn

Del 1 av 3: Spire tomatplanten

Voks tomater opp ned Trinn 1
Voks tomater opp ned Trinn 1

Trinn 1. Fyll frøstartercellen med fuktig pottejord

Når beholderen er full, pakker du forsiktig ned jorda med fingrene akkurat nok til å fjerne eventuelle luftbobler som kan bli fanget. Påfør et lite dryss med vann på jorden, da dette vil hjelpe frøet.

Voks tomater opp ned Trinn 2
Voks tomater opp ned Trinn 2

Trinn 2. Lag to hull i jorden

Bruk enden av en blyant eller fingeren til å stikke to grunne hull i jorda i frøcellen. Hvert hull vil være for to eller tre tomatfrø. Hullene skal være omtrent 6 mm dype.

Å plante to frø vil øke sjansene for suksess, fordi det er alltid en mulighet for at en ikke vil spire

Voks tomater opp ned Trinn 3
Voks tomater opp ned Trinn 3

Trinn 3. Dekk frøene med en liten mengde jord

Når det er to eller tre frø i hvert hull, dekker du hullene med en 6 mm jord. Trykk forsiktig ned på jorden igjen med fingrene for å pakke det ned og sikre at frøet er i full kontakt med jorda. Ikke pakk jorda. Dette vil oppmuntre spiring.

  • Mindre tomatsorter, for eksempel kirsebær eller drue, er bedre for opp-ned-vekst.
  • Tomater er kategorisert som ubestemte og bestemte. Ubestemte tomater er bedre for opp-ned-planter, fordi de er mer fleksible og ikke vil produsere all frukten på en gang, noe som kan tynge plantemaskinen.
Voks tomater opp ned Trinn 4
Voks tomater opp ned Trinn 4

Trinn 4. Tilsett noen dråper vann

Målet er å fukte den nye jorda som omgir frøene. Du kan bruke en pipette til å påføre en liten mengde vann, eller våte fingrene og la noen dråper vann dryppe av. Ikke tilsett for mye vann, ettersom jorden allerede var fuktet på forhånd før planting.

Hold jorden fuktig, men ikke fuktig når spirene vokser. Når toppen av jorden blir tørr, tilsett mer vann

Voks tomater opp ned Trinn 5
Voks tomater opp ned Trinn 5

Trinn 5. Gi frøene rikelig med lys og varme når spirene vokser

Plasser frøcellen i et varmt og solrikt vindu. Frøene bør holdes på minst 21 ° C når de spirer. Frøene og spirene vil også kreve minst seks timer med direkte sollys hver dag.

Hvis du ikke har nok lys i hjemmet ditt, kan du bruke kunstig belysning

Voks tomater opp ned Trinn 6
Voks tomater opp ned Trinn 6

Trinn 6. Fjern den mindre planten

Når tomatplantene spirer og vokser sitt første sett med blader, kan du se på de to spirene for å identifisere den større og sunnere spiren. Fjern den svakere spiren ved å trimme den på jordnivå. Du kan enten klippe den av med saks, eller klype den av med fingrene.

Å fjerne den svakere spiren vil sikre at den sunnere planten ikke trenger å konkurrere om næringsstoffer og lys

Voks tomater opp ned Trinn 7
Voks tomater opp ned Trinn 7

Trinn 7. Vent til planten når en høyde på 6 tommer

Fortsett å vanne tomaten, hold den varm og gi den rikelig med sollys når den vokser. Planten bør være omtrent 15 cm før du transplanterer den til opp-ned-plantemaskinen. Dette vil sikre at planten og rotsystemet er etablert nok til å slå rot på det nye stedet.

Ikke la tomaten vokse seg større, ellers kan røttene bli skadet når den transplanteres

Del 2 av 3: Making the Upside-Down Planter

Voks tomater opp ned Trinn 8
Voks tomater opp ned Trinn 8

Trinn 1. Velg en planterbeholder

De fleste hjemmelagde opp-ned-planter er laget av 5-gallon (19-L) plastbøtter. Du kan også bruke en stor planter, metallbøtter eller en hvilken som helst annen stor beholder som du kan kutte eller bore et hull i.

Voks tomater opp ned Trinn 9
Voks tomater opp ned Trinn 9

Trinn 2. Skjær et hull i bunnen

Snu bøtta så bunnen vender opp. Bruk en markør og kanten av et glass for å spore en 2-tommers (5 cm) sirkel i midten av bøtta. Du kan også frigjøre sirkelen hvis du ikke har noe å spore. Deretter bruker du en skarp kniv til å kutte hullet merket med markøren.

Voks tomater opp ned Trinn 10
Voks tomater opp ned Trinn 10

Trinn 3. Dekk bunnen av bøtta med landskapsmateriale

Snu bøtta så den er med høyre side opp. Klipp ut et stykke landskapsmateriale som har samme størrelse som bunnen av bøtta. Legg materialet i bunnen av bøtta. Dette vil holde tomatplanten og jorda på plass.

I stedet for landskapsarbeid kan du også dekke bunnen av bøtten med strimlet avis, vindusskjerm eller engangs kaffefiltre

Voks tomater opp ned Trinn 11
Voks tomater opp ned Trinn 11

Trinn 4. Fyll bøtte med jord

Fyll bøtten tre fjerdedeler av veien med pottejord, og resten av veien med vermikulitt, og la en tomme (2,5 cm) takhøyde stå øverst på bøtta. Bruk en pinne eller hendene til å blande jord og vermikulitt sammen.

Pottingjorden vil gi et rikt og næringsrikt medium for tomaten, og vermikulitten vil hjelpe jorden til å beholde fuktigheten

Voks tomater opp ned Trinn 12
Voks tomater opp ned Trinn 12

Trinn 5. Skjær et hull i landskapsmaterialet

Heng bøtta fra en krok eller holder slik at du får tilgang til bunnen. Bruk en skarp verktøykniv eller saks til å klippe et X i landskapsmaterialet som dekker hullet i bøtta. Dette lar deg sette rotkulen inn i bøtta, men forhindrer at all jord faller ut.

Voks tomater opp ned Trinn 13
Voks tomater opp ned Trinn 13

Trinn 6. Fjern tomatplanten fra startcellen

Klem forsiktig opp startcellen for å bryte opp jorda og løsne tomatrotkulen. Legg hånden din over bunnen av anlegget og snu starteren opp ned. Når planten glir ut, holder du forsiktig men fast i stilken og røttene og trekker ut planten.

Voks tomater opp ned Trinn 14
Voks tomater opp ned Trinn 14

Trinn 7. Sett tomatplantens røtter først inn i hullet

Bruk fingrene til å trykke opp klaffene til landskapsarkitekturen i bunnen av opp-ned-plantemaskinen. Sett rotkulen forsiktig inn i hullet i bøtta for å plante tomaten godt i jorda. Når rotkulen er på plass, lukker du klaffene til landskapsmaterialet tilbake rundt plantens bunn.

Når du planter tomaten i bøtta, må du være forsiktig så du ikke skader røttene eller stilken

Del 3 av 3: Omsorg for tomatplanten

Voks tomater opp ned Trinn 15
Voks tomater opp ned Trinn 15

Trinn 1. Heng plantemaskinen på et solrikt sted

Tomater krever minst seks til åtte timers sollys hver dag. Velg et lyst sted for plantemaskinen der den vil motta full og direkte sol. Du kan henge plantemaskinen fra en solid krok satt inn i en bjelke eller stolpe, fra en hagekrok festet til et gjerde eller fra en planteoppheng.

Voks tomater opp ned Trinn 16
Voks tomater opp ned Trinn 16

Trinn 2. Vann tomatplanten når jorden tørker

Tomater liker fuktig jord som ikke er fuktig. Når toppen av jorda begynner å tørke ut, vanner du planten. Tomater som vokser opp ned har en tendens til å trenge mer vann, og du må kanskje vanne daglig for å holde jorden fuktig.

  • Avhengig av hvor høyt toppen av bøtta er, kan du trenge en stol eller trappestige for å kontrollere jorda og vanne planten.
  • Hvis det drypper vann gjennom hullet i bunnen av bøtta, kan du fange opp overflødig med en panne eller dryppbrett. Du kan også plassere en annen plante under tomaten for å fange vannet.
Voks tomater opp ned Trinn 17
Voks tomater opp ned Trinn 17

Trinn 3. Fyll opp jordnivået etter behov

Fordi jorda på toppen av bøtta er utsatt, må du kanskje fylle den opp igjen og igjen. Når du vanner, må du kontrollere om det har vært tap av jord. Hvis det er tilfelle, topp bøtta opp til 2,5 cm fra toppen med ekstra pottejord eller lagret kompost.

Voks tomater opp ned Trinn 18
Voks tomater opp ned Trinn 18

Trinn 4. Tilsett gjødsel annenhver eller tredje uke for å akselerere veksten

Tomatene dine trenger kanskje ikke gjødsel, spesielt hvis du brukte næringsrik pottejord. For å fremme vekst må du imidlertid mate tomatene med en mild plantefôr, for eksempel en fiskbasert gjødsel eller fortynnet kompostte. Bland den flytende gjødsel med vann og vann planten for å administrere gjødsel.

Anbefalt: