3 måter å klassifisere bergarter på

Innholdsfortegnelse:

3 måter å klassifisere bergarter på
3 måter å klassifisere bergarter på
Anonim

Å samle stein er en morsom hobby, og å kunne klassifisere steinene i forskjellige typer gjør det enda bedre! De tre primære bergklassene er sedimentære, magmatiske og metamorfe. Sedimentære bergarter har ofte fossiler og fragmenter av andre partikler i fjellet. Kulaktive bergarter er kjent for å ha gassbobler eller krystaller. Metamorfe bergarter dannes dypt under jordens overflate, og disse har noen ganger forskjellige lag eller bånd.

Trinn

Metode 1 av 3: Klassifisering av sedimentære bergarter

Klassifiser bergarter Trinn 1
Klassifiser bergarter Trinn 1

Trinn 1. Sjekk berget for fossiler

Fossiler er avtrykk som dannet seg i fjellet mens det ble laget. Disse avtrykkene er vanligvis av planter, skjell eller insekter. Vanligvis er det bare sedimentære bergarter som har fossiler.

Klassifiser bergarter Trinn 2
Klassifiser bergarter Trinn 2

Trinn 2. Se etter biter av forskjellige bergarter

Noen sedimentære bergarter inkluderer biter eller fragmenter av forskjellige bergarter. Fragmentene har ofte kontrasterende farger og teksturer, noe som gjør disse sedimentære bergartene lette å få øye på. Du må kanskje bruke en lupe for å sjekke fjellet, ettersom leire- og siltfragmenter er veldig små.

  • Biter og fragmenter i sedimentære bergarter kalles klaster. Disse er fragmenter av andre mineraler som leire, silt, sand eller grus.
  • Bergarter med siltfragmenter kalles siltstein og bergarter med sandbiter kalles sandstein. Noen steiner har grusbiter og disse kalles breccia.
Klassifiser bergarter Trinn 3
Klassifiser bergarter Trinn 3

Trinn 3. Riper på fjellet for å identifisere mineralsammensetningen

Hvis berget ikke har biter eller fragmenter av andre bergarter, kan du bruke neglen til å klø overflaten. En stein som lett kan ripes er mest sannsynlig gips. Hvis det er for vanskelig å klø i fjellet, kan det være kvarts eller halitt.

Metode 2 av 3: Analyse av Igneous Rocks

Klassifiser bergarter Trinn 4
Klassifiser bergarter Trinn 4

Trinn 1. Se etter krystaller i fjellet

Du må kanskje bruke en lupe for å se krystallene hvis de er veldig små. Andre krystaller er store nok til å se med det blotte øye.

Krystaller kan dannes i magmatisk stein når magma er under jorden og den avkjøles. Noen ganger dannes også krystaller når magma bryter ut og avkjøles på overflaten

Klassifiser bergarter Trinn 5
Klassifiser bergarter Trinn 5

Trinn 2. Kontroller berget for gassbobler eller hull

Se på overflaten av fjellet for å se om du kan se små, spredte hull. Dette er fordi gass noen ganger blir fanget i vulkanske bergarter når de dannes.

I noen vulkanske bergarter vil hullene forårsaket av boblene nå helt til den andre siden

Klassifiser bergarter Trinn 6
Klassifiser bergarter Trinn 6

Trinn 3. Kontroller berget for små partikler for å finne ut om den er ekstruderende

Bruk en forstørrelsesglass for å se om du kan se forskjellige farger eller teksturer på overflaten av fjellet. Ekstruderende bergarter dannes fra lava som har fløyet ut på jordoverflaten. Når lavaen utsettes for atmosfæriske temperaturer, avkjøles den veldig raskt, noe som forhindrer dannelse av store mineraler.

Klassifiser bergarter Trinn 7
Klassifiser bergarter Trinn 7

Trinn 4. Undersøk berget for store partikler for å finne ut om den er påtrengende

Påtrengende vulkanske bergarter har mineraler i fjellet er veldig lett å se. Disse vil variere i farge og tekstur, og du trenger ikke et forstørrelsesglass for å få øye på dem.

Påtrengende vulkanske bergarter blir til fra magma som har størknet under jorden. Store mineraler dannes fordi det tar lang tid før magmaen avkjøles under jorden

Klassifiser bergarter Trinn 8
Klassifiser bergarter Trinn 8

Trinn 5. Se på båndfargen på rocken

Kulaktive bergarter som er lyse i fargen kalles felsiske. Bergarter som har både lyse og mørke partikler er definert som mellomprodukter. Mørke vulkanske bergarter kalles mafiske.

Felsiske bergarter består av feltspat og silikakvarts. Mafiske bergarter er laget av magnesium og jern. Mellomliggende bergarter er både felsiske og mafiske

Metode 3 av 3: Kategorisering av metamorfe bergarter

Klassifiser bergarter Trinn 9
Klassifiser bergarter Trinn 9

Trinn 1. Se etter lag

Noen bergarter har lag som betyr at berget kalles en foliert metamorf stein. Du vil enkelt kunne se de forskjellige lagene i fjellet. Andre metamorfe bergarter har ikke lag, og disse kalles ikke-folierte. Mønstrene i metamorfe bergarter uten lag ser tilfeldige ut.

Gneis og skifer er vanlige metamorfe bergarter som har lag. Marmor og kvartsitt er metamorfe bergarter uten lag

Klassifiser bergarter Trinn 10
Klassifiser bergarter Trinn 10

Trinn 2. Se på båndfargen i bergarter som har lag

Metamorfe bergarter med mørke bånd er vanligvis skifer, mens bergarter med lyse og mørke bånd vanligvis er gneis. Du må kanskje bruke en forstørrelsesglass for å se de forskjellige båndene i fjellet.

Båndene i steinene dannes av temperaturen i miljøet der fjellet ble dannet

Klassifiser bergarter Trinn 11
Klassifiser bergarter Trinn 11

Trinn 3. Undersøk teksturen til fjellet hvis den ikke har lag

Hvis berget ikke har lag og er svart, er det mest sannsynlig antrasittkull. Bergarter som har inngrodd kvarts er kvartsitt. Hvis du kan se store korn av omkrystallisert kalkstein, betyr dette at berget er marmor.

Anbefalt: