3 måter å måle desibel på

Innholdsfortegnelse:

3 måter å måle desibel på
3 måter å måle desibel på
Anonim

I vanlig bruk er desibel vanligvis en måte å måle volumet (lydstyrken) på en lyd. Decibel er en logaritmisk base 10 -enhet, noe som betyr at økning av en lyd med 10 desibel resulterer i en lyd som er dobbelt så høy som "baselyden". Generelt sett er en lyds desibelverdi gitt av formelen 10 Logg10(Jeg/10-12), hvor tallet en representerer lydens intensitet i watt/kvadratmeter.

Trinn

Metode 1 av 3: Decibel Noise Comparison Chart

I tabellen nedenfor er stigende desibelnivåer tilordnet vanlige støykilder. I tillegg gis informasjon om hørselsskader fra eksponering for hvert støynivå.

Decibelnivåer av vanlige støykilder

Desibel Eksempelkilder Helseeffekter
0 Stillhet Ingen
10 Puster Ingen
20 Hvisking Ingen
30 Stille landlig bakgrunnsstøy Ingen
40 Bibliotekstøy, stille urbane bakgrunnsstøy Ingen
50 Avslappet samtale, vanlig forstadsaktivitet Ingen
60 Opptatt kontor- eller restaurantstøy, høy samtale Ingen
70 TV -volum, motorveitrafikk på 15,2 meter Ingen; ubehagelig for noen
80 Fabrikkstøy, matprosessor, bilvask på 6,1 meter Mulig hørselsskade etter langvarig eksponering
90 Gressklipper, motorsykkel på 7,62 meter Sannsynligvis hørselsskade etter langvarig eksponering
100 Påhengsmotor, jackhammer Alvorlig skade sannsynligvis etter langvarig eksponering
110 Høyt rockkonsert, stålverk Kan umiddelbart være smertefullt; skade etter lang eksponering svært sannsynlig
120 Motorsag, tordenskrall Vanligvis umiddelbart vondt
130-150 Jet -start på hangarskipdekket Umiddelbart hørselstap eller trommehinnebrudd mulig

Metode 2 av 3: Måling av desibel med instrumenter

Mål desibel trinn 1
Mål desibel trinn 1

Trinn 1. Bruk datamaskinen

Med de riktige programmene og utstyret er det ikke vanskelig å måle desibelnivået til en lyd ved hjelp av datamaskinen. Nedenfor er bare noen få måter å gjøre dette på. Vær oppmerksom på at bedre opptaksutstyr alltid vil gi deg bedre resultater - med andre ord, mens datamaskinens standard interne mikrofon kan være tilstrekkelig for noen oppgaver, vil en ekstern mikrofon av høy kvalitet være mye mer nøyaktig.

  • Hvis du bruker Windows 8, kan du prøve å laste ned gratis Decibel Reader -appen fra Microsoft App Store. Appen bruker datamaskinens mikrofon til å lese lyder på opptil 96 desibel. Lignende enheter er tilgjengelige fra iTunes App Store for Apple -produkter.
  • Du kan også prøve å bruke et tredjepartsprogram for å måle desibel. For eksempel inkluderer Audacity, et gratis lydopptaksprogram, en enkel innebygd desibelmåler.
Mål desibel trinn 2
Mål desibel trinn 2

Trinn 2. Bruk en mobilapp

For å måle lydnivåer mens du er på farten, kan mobilapper være ekstremt praktiske. Selv om mikrofonen på mobilenheten din ikke er like høy kvalitet som de eksterne mikrofonene du kan koble til en datamaskin, kan de være overraskende nøyaktige. For eksempel er det ikke uvanlig at avlesninger fra mobilapper ligger innenfor 5 desibel av avlesningene fra profesjonelt utstyr. Nedenfor er en kort liste over desibel-lesende apper som er tilgjengelige for vanlige mobilplattformer:

  • For Apple -enheter: Decibel 10th, Decibel Meter Pro, dB Meter, Sound Level Meter
  • For Android -enheter: Sound Meter, Decibel Meter, Noise Meter, decibel
  • For Windows -telefoner: Decibel Meter Free, Cyberx Decibel Meter, Decibel Meter Pro
Mål desibel trinn 3
Mål desibel trinn 3

Trinn 3. Bruk en profesjonell desibelmåler

Selv om det vanligvis ikke er billig, er det kanskje den mest direkte, nøyaktige måten å finne desibelnivået på en lyd du vil analysere, ved å bruke en desibelmåler. Dette spesialiserte verktøyet (tilgjengelig fra nettbutikker og spesialforretninger), også kalt en "lydnivåmåler", bruker en sensitiv mikrofon for å måle mengden støy i miljøet og gi deg en presis desibelverdi. Siden det vanligvis ikke er et stort marked for disse verktøyene, kan de være noe dyre - ofte minst 200 dollar, selv for rimelige modeller.

Vær oppmerksom på at desibel -målere/lydnivåmålere kan gå under andre navn. For eksempel utfører en annen type verktøy som kalles et "støydosimeter" i utgangspunktet den samme funksjonen som en standard lydnivåmåler

Metode 3 av 3: Utlede desibel matematisk

Mål desibel trinn 4
Mål desibel trinn 4

Trinn 1. Finn lydens intensitet i watt/kvadratmeter

For daglige praktiske formål blir desibel vanligvis sett på som et enkelt mål på lydstyrke. Sannheten er imidlertid litt mer kompleks. I fysikk blir desibel ofte tenkt på som en praktisk måte å uttrykke intensiteten til en lydbølge. Jo større amplituden til en gitt lydbølge, jo mer energi den overfører, jo mer beveger den luftpartiklene i veien, og jo mer "intens" er lyden. På grunn av dette direkte forholdet mellom en lydbølgeintensitet og volumet i desibel, er det mulig å finne en desibelverdi gitt ingenting annet enn et intensitetsnivå for lyden (som vanligvis måles i watt/kvadratmeter)

  • Vær oppmerksom på at for vanlige lyder er intensitetsverdien vanligvis veldig liten. For eksempel en lyd med en intensitet på 5 × 10-5 (eller 0,00005) watt/kvadratmeter betyr omtrent 80 desibel - omtrent volumet til en blender eller matprosessor.
  • For bedre å forstå forholdet mellom intensitetsmålinger og desibel, la oss følge med et eksempelproblem. I forbindelse med dette problemet, la oss si at vi er musikkprodusenter, og vi prøver å finne bakgrunnsstøynivået i vårt innspillingsstudio for å forbedre lyden av platene våre. Etter å ha satt opp utstyret vårt, oppdager vi en bakgrunnsstøyintensitet på 1 × 10-11 (0,00000000001) watt/kvadratmeter. I de neste trinnene bruker vi denne informasjonen til å finne desibelnivået til bakgrunnsstøyen i studioet vårt.
Mål desibel trinn 5
Mål desibel trinn 5

Trinn 2. Del med 10-12.

Når du har funnet intensiteten til lyden din, kan du bare koble den til formelen 10Log10(Jeg/10-12) (hvor "I" er din intensitet i watt/kvadratmeter) for å finne dens desibelverdi. For å begynne, divider med 10-12 (0.000000000001). 10-12 representerer intensiteten til en 0 desibel lyd, så ved å sammenligne intensitetsverdien din med dette, finner du egentlig forholdet til denne grunnverdien.

  • I vårt eksempel deler vi intensitetsverdien vår, 10-11, innen 10-12 å få 10-11/10-12 =

    Trinn 10..

Mål desibel trinn 6
Mål desibel trinn 6

Trinn 3. Ta loggen10 av svaret ditt og gang med 10.

For å fullføre løsningen er alt du trenger å gjøre å ta basis 10 -logaritmen til svaret ditt, deretter multiplisere med 10. Dette utgjør det faktum at desibel er logaritmiske enheter med en base på 10 - med andre ord en økning på 10 desibel betyr at lydstyrken er doblet.

Vårt eksempel er enkelt å løse. Logg10(10) = 1. 1 × 10 = 10. Derfor har bakgrunnsstøyen i studioet vårt en lydstyrke på 10 desibel. Dette er ganske stille, men fortsatt påviselig med vårt høykvalitets opptaksutstyr, så vi må sannsynligvis eliminere kilden til støyen for de beste opptakene

Mål desibel trinn 7
Mål desibel trinn 7

Trinn 4. Forstå logaritmisk karakter av desibelverdier

Som nevnt ovenfor er desibel logaritmiske enheter med en base på 10. For en gitt desibelverdi er en støy på 10 desibel større dobbelt så høy, en støy på 20 desibel større er 4 ganger så høy, og så videre. Dette gjør det enkelt å beskrive det enorme spekteret av lydintensiteter som kan tas opp av det menneskelige øret. Den høyeste lyden øret kan høre uten å oppleve smerte er mer enn en milliard ganger mer intens enn den mest lydløse støyen den kan oppdage. Ved å bruke desibel unngår vi å måtte bruke enorme tall for å beskrive vanlige lyder - i stedet trenger vi bare å bruke tresifrede tall.

Tenk på dette - som er lettere å bruke: 55 desibel eller 3 × 10-7 watt/kvadratmeter? De to er like, så i stedet for å måtte bruke vitenskapelig notasjon (eller en veldig liten desimal), tillater desibel oss å bruke en slags enkel stenografi for enkel daglig bruk.

Video - Ved å bruke denne tjenesten kan noe informasjon bli delt med YouTube

Tips

  • Watt (som i watt/kvadratmeter) er et fysisk mål på effekt. Det er også forskjellige enheter for kraft, som kilowatt, milliwatt, og så videre - sørg for å konvertere disse til watt før du bruker dem i formelen for å desibel ovenfor.
  • Vær oppmerksom på at 0 -nivået på en lydnivåmåler ikke er det samme som en absolutt 0 dB -verdi. Det er heller nivået der lyden er forvrengningsfri på enheten.

Anbefalt: