3 måter å forberede objektglass på

Innholdsfortegnelse:

3 måter å forberede objektglass på
3 måter å forberede objektglass på
Anonim

Mikroskopglass brukes til å undersøke encellede organismer og se nært på små planter og organismer. Det er to typer klargjorte lysbilder: tørre fester og våte fester. Hver type prepareringsmetode brukes for montering av forskjellige celletyper. Hvis du er våt og monterer et spesielt blekt eller gjennomskinnelig eksemplar, må du kanskje flekke prøven slik at den er synlig under mikroskopet.

Trinn

Metode 1 av 3: Klargjøring av et tørt feste

Forbered Microscope Slides Trinn 1
Forbered Microscope Slides Trinn 1

Trinn 1. Velg et rent lysbilde

Hold et lysbilde opp til en lyskilde og se gjennom for å sikre at det er fritt for flekker og smuss. De fleste objektglassene er flate på toppen og bunnen og har en rektangulær form. De er klare, slik at lys fra mikroskopet kan passere gjennom og belyse det gjennomskinnelige prøven. Hvis lysbildet ditt er skittent eller flekkete, vil du ikke kunne undersøke prøven effektivt.

Hvis du finner ut at objektglasset ditt har forurensning-inkludert dine egne fingeravtrykk-må du vaske det raskt med flytende såpe og vann. Tørk objektglasset med en ren klut. Ikke bruk vev eller tørkepapir, da disse kan etterlate lo

Forbered Microscope Slides Trinn 2
Forbered Microscope Slides Trinn 2

Trinn 2. Inspiser prøven for å finne ut om den må skjæres

Prøven må være gjennomskinnelig (eller halvgjennomsiktig) til gjennomsiktig for at lyset skal passere. Hvis lys ikke helt kan passere gjennom prøven og inn i mikroskopets okular, vil du ikke kunne se prøven gjennom mikroskopet.

Noen av prøvene (f.eks. En hårstrå eller en insektvinge) er tynne og gjennomskinnelige alene, og trenger ikke å skjæres med et barberblad

Forbered Microscope Slides Trinn 3
Forbered Microscope Slides Trinn 3

Trinn 3. Skjær av et tynt stykke av prøven

Bruk et barberblad til å kutte prøvestoffet i en tynn, gjennomskinnelig skive. Tørrfester er de enkleste å forberede siden de ikke bruker væske mellom objektglasset og prøven. Et tørt feste er ideelt for inspeksjon av prøver som ikke risikerer å tørke ut. Materialer som vanligvis er tørrmontert inkluderer:

  • Kork eller balsatre.
  • Blomsterblader eller blader.
  • Insekt ben eller vinger.
  • Hår, pels eller fjær.
Forbered Microscope Slides Trinn 4
Forbered Microscope Slides Trinn 4

Trinn 4. Plasser prøven på objektglasset

Bruk en tang for å plukke opp den tynne skiven av prøveeksemplaret. Legg den forsiktig på den ene siden av lysbildet. Hvis du bruker et konkavt lysbilde (der den ene siden faller ned), plasserer du prøven i midten av det konkave området.

  • Monter prøven på et konkavt lysbilde hvis du er bekymret for at prøven vil rulle eller gli av det flate lysbildet. Bruk for eksempel et konkavt lysbilde hvis du forbereder et krøllet blomsterblad som ruller til den ene eller den andre siden.
  • For alle andre typer prøver vil et flatt lysbilde fungere fint.
Forbered Microscope Slides Trinn 5
Forbered Microscope Slides Trinn 5

Trinn 5. Sett et dekkglass over prøven

Dekselglasset forhindrer at prøveeksemplaret faller av objektglasset. Slippen vil også beskytte prøveeksemplaret hvis en av brukerne av mikroskopet ved et uhell senker linsen så mye at den tapper på prøven.

  • Dekklapper er veldig tynne, gjennomsiktige glassbiter eller, mer vanlig, plast. Hver slip er ca. 34 tommer (1,9 cm) i både bredde og lengde.
  • Det forberedte lysbildet ditt er nå klart til å bli inspisert under et mikroskop.

Metode 2 av 3: Klargjøring av en våtfeste

Forbered Microscope Slides Trinn 6
Forbered Microscope Slides Trinn 6

Trinn 1. Legg en dråpe vann på lysbildet

Bruk en pipette for å slippe 1 dråpe vann på midten av et flatt eller konkavt lysbilde. Denne vanndråpen er det som gir våtmonteringen sitt navn. Væsken holder prøveprøven fuktig og forhindrer at våte, organiske prøver prøver å tørke ut og forvride formen. Vannet bevarer også levende prøver, for eksempel encellede organismer.

Hvis du vil lage et permanent lysbilde med dødt organisk materiale, kan du bruke et tynt lag klart neglelakk i stedet for en vanndråpe

Forbered Microscope Slides Trinn 7
Forbered Microscope Slides Trinn 7

Trinn 2. Skrap eller skjær en del av våt prøveeksempel

Prøveeksempler som brukes til våtfester er vanligvis vått eller levende organisk materiale. Bruk et barberblad eller en tannpirker til å klippe eller skrape opp en liten mengde av den våte prøven. Materialer som vanligvis brukes til å lage objektglass for våtmontering, inkluderer:

  • Kinnceller eller tannplakk (skrapet ut av munnen med en tannpirker).
  • Et tynt tverrsnitt av en plantestamme (kuttet med barberblad).
  • Hvis du studerer encellede organismer, for eksempel, vil en amøbe eller paramecium-pinsett gjøre lite godt. Bruk i stedet en ren pipette for å plukke opp et par dråper av vannet der encellede organismer eller alger svømmer.
Forbered Microscope Slides Trinn 8
Forbered Microscope Slides Trinn 8

Trinn 3. Legg prøven din i vanndråpen

Avhengig av hvilken type materiale du bruker som prøveeksempel, bruker du en tang, pinsett eller en tannpirker for å overføre prøven til objektglasset. Sett prøven i midten av vanndråpen slik at den henger i væsken.

Hvis du bruker en pipette til å plukke opp encellede organismer, legg 1 eller 2 dråper i vanndråpen som allerede er på lysbildet

Forbered Microscope Slides Trinn 9
Forbered Microscope Slides Trinn 9

Trinn 4. Sett et dekkglass på toppen av den våte prøven

Hold dekkglasset i en 45 ° vinkel. Sett en av kantene ned rett ved siden av prøven på vanndråpen. Senk deretter den andre siden av objektglasset til det er flatt på toppen av prøven. Du bør se vanndråpen (e) spredt ut under dekkglasset til de når kantene.

Ikke trykk eller trykk på dekselet når det er på plass. Hvis du gjør det, risikerer du å prøve prøven og vann ut av objektglasset

Metode 3 av 3: Farging av cellulære prøver

Forbered mikroskopglass Trinn 10
Forbered mikroskopglass Trinn 10

Trinn 1. Legg et papirhåndkleark mot den ene kanten av dekselet

Sett håndkleet mot glidekanten uten å forstyrre materialet under dekselet. Det absorberende papirhåndkleet vil trekke noe av vannet ut under dekselet, og trekke fargemiddelet under dekselet og inn på prøven.

  • Hvis det våtmonterte objektglasset ditt er blekt eller fargeløst (f.eks. Et tverrsnitt av en fargeløs plantestamme), kan det være vanskelig å se når du ser gjennom et mikroskop. Farging av prøven lar deg bedre se formen og teksturen.
  • Dette gjøres vanligvis etter at du allerede har undersøkt den våte prøven i et lysbilde uten å farge den. Lysbildet kan allerede være forberedt, selv om det ikke er flekkete.
Forbered Microscope Slides Trinn 11
Forbered Microscope Slides Trinn 11

Trinn 2. Legg en dråpe jod eller metylenblått på den andre siden av dekselet

Bruk en pipette og slipp fargestoffet på toppen av objektglasset, rett ved siden av dekselet. Vær forsiktig med å bare gi ut 1 dråpe. Overflødig fargemiddel kan løpe ut av lysbildet.

  • Jod eller metylenblått kan kjøpes i enhver utdanningsbutikk eller biologibutikk.
  • En alternativ måte å gjøre dette på er å tilsette dråpen med fargemiddel i vannet på et våtmontert lysbilde når du forbereder det. I dette tilfellet trenger du ikke et papirhåndkle.
Forbered mikroskopglass Trinn 12
Forbered mikroskopglass Trinn 12

Trinn 3. Vent mens fargemiddelet er trukket under lysbildedekselet

Fargemiddelet begynner å sive under dekselet, mens papirhåndkleet trekker vann ut fra den andre siden. Det kan ta så lang tid som 5 minutter for jod eller metylenblått å suge helt inn under objektglassdekselet og mette prøven.

Når jod eller metylenblått har trukket seg helt under glidelokket, er prøven fullfarget

Forbered mikroskopglass Trinn 13
Forbered mikroskopglass Trinn 13

Trinn 4. Tørk av overflødig fargemiddel med et rent papirhåndkle

Rengjør overflaten av lysbildet slik at det ikke sølt løse væsker fra siden. Det våtmonterte lysbildet ditt er nå beiset og klart til å observeres under et mikroskop.

Anbefalt: