3 måter å lage en kake eller sirkelgraf på

Innholdsfortegnelse:

3 måter å lage en kake eller sirkelgraf på
3 måter å lage en kake eller sirkelgraf på
Anonim

En sirkel (eller cirkel) graf er en visuell måte å vise informasjon på. Vanligvis brukes kakediagrammer for å vise prosentandeler eller proporsjonale data som en måte å sammenligne syv eller færre kategorier. Sirkeldiagrammet er delt inn i trekantede, "kakeformede" seksjoner, og derfor kalles sirkeldiagrammet ofte et sektordiagram. Du kan lage et kakediagram på datamaskinen din ved hjelp av et online program, eller du kan tegne kakediagrammet for hånd ved hjelp av grunnleggende matematiske ferdigheter.

Trinn

Metode 1 av 3: Lag et kakediagram på datamaskinen

Lag en kake- eller sirkeldiagram Trinn 1
Lag en kake- eller sirkeldiagram Trinn 1

Trinn 1. Åpne Excel

En av de enkleste måtene å lage et kakediagram på er å bruke et program som Excel, som har et kakediagrambyggeralternativ. Du bør åpne et nytt regneark i Excel og deretter skrive inn dataene du vil legge inn i kakediagrammet.

Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 2
Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 2

Trinn 2. Skriv inn kategoriene og dataene for hver kategori

Start med å skrive inn kategoriene du vil sammenligne i sektordiagrammet i første rad i regnearket.

  • For eksempel kan du sammenligne antall menn, kvinner og barn som bodde i byen din i løpet av 2012. Så du ville skrive inn følgende tre kategorier i første rad i regnearket: Menn, kvinner, barn. Skriv inn året som gjelder dataene i den første boksen, celle A1. I dette eksemplet angir du året 2012.
  • Skriv inn gjeldende data for hver kategori. For eksempel, under Menn kan du skrive inn 2, 200. Under kvinner kan du skrive 2, 100. Fortsett å gjøre dette under du har lagt alle dataene dine i regnearket.
Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 3
Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 3

Trinn 3. Velg dataene i regnearket

Bruk musen til å velge alle dataene i regnearket. De utfylte radene skal være markert blå.

Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 4
Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 4

Trinn 4. Åpne kakediagrammet under Sett inn -fanen

Det skal være et kakeikon som vises til høyre på verktøylinjen, med en grafikk i form av et kakediagram. Klikk på rullegardinpilen og velg hvilken type kakediagram du vil bygge.

Det vil være et 2D -alternativ og et 3D -alternativ. Du kan bestemme om du vil at kakediagrammet skal vises todimensjonalt eller tredimensjonalt

Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 5
Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 5

Trinn 5. Tilpass utformingen av kakediagrammet

Du kan også velge utformingen av kakediagrammet ved å gå til kategorien Design og velge diagramoppsettet du vil bruke. Du kan bestemme hvilke farger som skal vises på kakediagrammet, samt det generelle utseendet på kakediagrammet.

Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 6
Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 6

Trinn 6. Bekreft kakediagramdataene er riktige

Når kakediagrammet er opprettet i Excel, bør du se over kakediagrammet for å bekrefte at alle dataene er lagt inn i kakediagrammet riktig.

Du kan også markere en bestemt del av kaken ved å klikke på den med musen. Skiven skal bevege seg litt opp og bort fra resten av kakediagrammet

Metode 2 av 3: Lag et kakediagram for hånd

Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 7
Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 7

Trinn 1. Skriv inn dataene i en tabell

Start med å organisere dataene dine slik at de er delt inn i kategorier, med gjeldende data notert for hver kategori. Du kan gjøre dette ved å tegne en enkel tabell og legge inn data for hånd.

  • For eksempel, kanskje du tok en undersøkelse av vennene dine for å finne ut hvilke dyr som er de mest populære kjæledyrene i vennegruppen din. Du kan ha følgende fire kategorier i tabellen: Kaniner, katter, hunder, fugler. Deretter kan du legge inn følgende data under hver kategori: Kaniner, 4, Katter, 6, Hunder, 8, Fugler, 2.
  • Legg sammen verdiene for å få et totalt antall deltakere. I dette tilfellet er det 4+6+8+2 = 20.
Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 8
Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 8

Trinn 2. Konverter dataene til prosenter

Prosentandelene er viktige for å lage kakediagrammet, da dette vil hjelpe deg med å bestemme hvor stort stykke hver kategori skal ta i kaken. For å bestemme prosentene må du dele hver verdi med det totale antallet deltakere og deretter multiplisere denne verdien med 100.

For eksempel, hvis 4 personer sier at de liker kaniner, vil du dele 4 med 20 for å få 0,2. Multipliser deretter 0,2 med 100 for å få 20. Dette betyr at 20% av deltakerne sa at de foretrekker kaniner som kjæledyr. Du kan gjøre dette med resten av verdiene. For katter deler du 6 med 20 og multipliserer med 100 for å få 30%, for hunder deler du 8 med 20 og multipliserer med 100 for å få 40%, og for fugler deler du 2 med 20 og multipliserer med 100 for å få 20%

Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 9
Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 9

Trinn 3. Bestem sektorene i kakediagrammet

En kake, eller en sirkel, har 360 grader. Så du må ta verdiene for hver kategori og multiplisere dem med 360 for å finne ut hvordan de passer inn i hele sirkelen eller sektordiagrammet. Dette vil gi deg sektorene i kakediagrammet.

For eksempel, for å konvertere verdiene på kaniner, vil du dele 4 med 20 for å få 0,2 og deretter multiplisere 0,2 med 360 for å få 72 grader. For katter vil du dele 6 med 20 for å få 0,3 og deretter multiplisere 0,3 med 360 for å få 108 grader

Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 10
Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 10

Trinn 4. Bruk en vinkelmåler til å tegne en sirkel

Plasser vinkelen midt på et rent, hvitt ark. Tegn en perfekt, rund sirkel med en penn eller blyant.

Lag en kake- eller sirkeldiagram Trinn 11
Lag en kake- eller sirkeldiagram Trinn 11

Trinn 5. Del hver del av kakediagrammet

Bruk vinkelmåler til å måle gradene for hver sektor. Merk hver sektor med en penn eller blyant mens du måler hver sektor til hele sirkelen inneholder alle verdiene.

  • Du bør merke hver seksjon med riktig kategori og farge hver seksjon i en annen farge med fargeblyanter eller en markør. Du bør også inkludere prosentandelen knyttet til kategorien. For eksempel bør kategorien på kaniner ta opp 72 grader av sirkelen, være merket “Kaniner” og få prosentandelen 20% skrevet ned i den kategorien.
  • Du kan inkludere en forklaring under kakediagrammet med de aktuelle fargene og kategoriene hvis du foretrekker å ikke merke sektorene på selve kakediagrammet.
Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 12
Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 12

Trinn 6. Titt kakediagrammet

Når du er ferdig med å merke og fargelegge hver sektor av kakediagrammet, bør du legge til den generelle tittelen på kakediagrammet øverst på diagrammet.

For eksempel kan du kalle diagrammet ditt over favorittdyr som "Favorittdyr ifølge mine venner"

Metode 3 av 3: Forstå formålet med et kakediagram

Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 13
Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 13

Trinn 1. Bruk et sektordiagram til å sammenligne deler med en helhet

Et kakediagram er nyttig for å dele data i forskjellige kategorier, eller se på delene av en større helhet. Du kan bruke et kakediagram til å sammenligne så små som to kategorier og så store som syv kategorier.

  • Du bør også bruke en sirkeldiagram hvis det er en betydelig forskjell i dataene dine. For eksempel 10 personer som foretrekker kaniner og bare 2 personer som foretrekker hunder.
  • Hvis du prøver å vise endringer eller skift i en kategori over en lengre periode, for eksempel år til år, må du lage flere kakediagrammer, ett for hvert år.
Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 14
Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 14

Trinn 2. Legg nominelle data eller ordinære data i et sektordiagram

Nominelle data er data som kan kategoriseres etter beskrivende eller kvalitativ informasjon. Det er data som kan navngis, eller gjøres nominelle. For eksempel vil et fødeland eller en type kjæledyr være nominelle data.

Ordinære data er data som er satt i en bestemt rekkefølge. Den kan også navngis og enkelt kategoriseres, men den er rangert, fra lavest til høyest, eller fra største til minste, etc. For eksempel vil den heteste tiden på året eller den mest populære filmsjangeren være ordinære data

Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 15
Lag en kake eller sirkelgraf Trinn 15

Trinn 3. Gjør data enkle å lese og presentere ved å sette dem i et sektordiagram

Kakediagrammer brukes ofte som verktøy i presentasjoner eller samtaler, spesielt for en stor mengde. Kakediagrammer er flotte visuelle verktøy og kan tillate deg å presentere data på en måte som er lett å forstå og forstå. Ofte brukes kakediagrammer for å demonstrere forskjeller mellom grupper eller preferanser mellom forskjellige individer.

Anbefalt: