Hvordan beskjære Nandinas: 12 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan beskjære Nandinas: 12 trinn (med bilder)
Hvordan beskjære Nandinas: 12 trinn (med bilder)
Anonim

Nandina (Nandina domestica) er også kjent som "himmelsk bambus." Til tross for navnet, er det ikke relatert til bambus i det hele tatt; det er faktisk en busk med bambuslignende blader. Den får hvite blomster om våren, og bronsefargede blader om vinteren. På høsten utvikler den lyse røde bær. Det er en aggressiv dyrker, og uten årlig beskjæring kan det bli ustyrlig. Å vite hvordan du beskjærer en nandina på riktig måte vil resultere i en sunn, nydelig plante.

Trinn

Del 1 av 3: Planlegging fremover

Beskjære Nandinas Trinn 1
Beskjære Nandinas Trinn 1

Trinn 1. Beskjære nandinas i midten til sen vinter

Selv om du generelt kan beskjære nandinas når som helst på året, er vinteren den beste tiden å beskjære. Planten er ikke bare sovende, men du kan bruke beskjærede stilker i blomsteroppsatser. Kombinasjonen av lyse grønne blader og røde bær er ganske festlig.

Hvis du ikke kan beskjære nandinaen om vinteren, kan du beskjære den tidlig på våren før de hvite blomstene utvikler seg. Hvis du kutter dem, får du ikke bærene

Beskjære Nandinas Trinn 2
Beskjære Nandinas Trinn 2

Trinn 2. Hold barn og kjæledyr borte fra nandinaen mens du beskjærer

Bladene og bærene er giftige å spise. Deres lyse farger kan få dem til å se tiltalende ut for barn og kjæledyr som er nysgjerrige eller ikke vet bedre. Hvis du bestemmer deg for å ta med stiklingene innendørs for bruk i ordninger, må du holde dem utilgjengelig for barn og kjæledyr.

Beskjære Nandinas Trinn 3
Beskjære Nandinas Trinn 3

Trinn 3. Få skarpe bypass beskjæringssaks og slippesaks

Du vil bruke bypass beskjæringssaks på skudd som er tynnere enn 34 tommer (1,9 cm). Du må da bytte til saks for tykkere grener. Begge verktøyene må være skarpe for å redusere sår. Du kan kjøpe disse i en jernvarehandel eller i en hageforretningsbutikk.

Del 2 av 3: Beskjæring av Nandina

Beskjære Nandinas Trinn 4
Beskjære Nandinas Trinn 4

Trinn 1. Gjør kutt i en forskjøvet, trinnlignende formasjon

Ta et øyeblikk til å se på nandinaen din og visualisere hvor du vil kutte. Dette vil bidra til å holde deg mer organisert i fremtiden. Den mest visuelt tiltalende formasjonen for nandinas er "trappetrinn" -formasjonen, hvor du kutter de ytre stilkene kortere enn de sentrale. Det vil også hjelpe med dannelsen av nye skudd.

Beskjære Nandinas Trinn 5
Beskjære Nandinas Trinn 5

Trinn 2. Beskjær de eldste eller svakeste grenene først

Finn de høyeste, eldste grenene på nandinaen din, og klipp den ned med saksene dine. Ta deg tid til å finne eventuelle svake grener nær bakken, og kutt dem også tilbake. Ikke beskjær mer enn en tredjedel av stilkenes lengder.

Beskjære Nandinas Trinn 6
Beskjære Nandinas Trinn 6

Trinn 3. Klipp stilkene i en tredjedel lengder for et fyldigere utseende

Beskjær de eldste, lengste stilkene til en tredjedel av lengden. Skjær de neste stilkene ned til halvparten av lengden. Trim resten av stilkene til en fjerdedel av den opprinnelige lengden.

  • Intermix -kutt for å gi buskene et fyldigere utseende.
  • Hvis du jobber med en eldre plante, beskjær en tredjedel av den gamle veksten.
Beskjære Nandinas Trinn 7
Beskjære Nandinas Trinn 7

Trinn 4. Skjær like over en gren eller bladknute

Dette vil tillate nye skudd å vokse og forhindre at planten ser for bar ut. Hvis du beskjærer for langt nedover stammen, vil planten se spint og lite tiltalende ut.

Beskjære Nandinas Trinn 8
Beskjære Nandinas Trinn 8

Trinn 5. Lagre noen av de kuttede stilkene for blomsteroppsatser, om ønskelig

Mange synes kombinasjonen av røde bær og lyse grønne blader er visuelt attraktiv. Det er ingen overraskelse at pynt ofte finner veien til vaser og andre blomsteroppsatser, spesielt om vinteren. I stedet for å kaste stiklingene, kan du vurdere å redde noen av de finere og sette dem i en vase.

Legg de avskårne stilkene i vaser fylt med kaldt vann. De skal vare flere dager

Del 3 av 3: Gjødsling av Nandina

Beskjære Nandinas Trinn 9
Beskjære Nandinas Trinn 9

Trinn 1. Gjødsel nandina etter beskjæring

Gjødsel etter beskjæring anbefales fordi den gir en nødvendig dose næringsstoffer til planten og hjelper den med å gjøre seg klar for den kommende vekstsesongen. Når du har fjernet de beskjærede stilkene og bladene, kan du prøve å gjødsle den samme dagen, eller i løpet av et par dager.

Beskjære Nandinas Trinn 10
Beskjære Nandinas Trinn 10

Trinn 2. Spor en 30 cm lang ring rundt plantens bunn

Du kan spore ringen inn i jorden med en pinne eller med fingeren. Hold kantene på ringen 15 cm fra bunnen av planten. Dette vil fungere som en plasseringsguide for gjødsel.

Beskjære Nandinas Trinn 11
Beskjære Nandinas Trinn 11

Trinn 3. Dryss en 10-30-10 granulær gjødsel på ringen

Ikke bekymre deg hvis noen korn havner i eller utenfor ringen. Du trenger ikke å få den direkte inn i sporet som dannes av pinnen eller fingeren.

Hvis du ikke kan få en 10-30-10 granulær gjødsel, vil en rododendron eller eviggrønn gjødsel gjøre det bra

Beskjære Nandinas Trinn 12
Beskjære Nandinas Trinn 12

Trinn 4. Vann gjødsel til en dybde på 20 cm

Dette betyr at hvis du skulle grave ned 20 tommer, vil jorda være våt. Hvis du ikke vanner planten dypt, kan gjødsel skade røttene og drepe den.

Hvor mye vann du bruker, avhenger av hvor tørr jorda er og hvor raskt den absorberer vann

Tips

  • Hvis verktøyene dine er skitne, rengjør dem med en løsning av 1 del blekemiddel og 9 deler vann.
  • Nandina får vanligvis ikke skadedyr eller sykdommer, men hvis du oppdager noen, må du ta passende tiltak umiddelbart etter beskjæring.

Anbefalt: