Hvordan velge riktig belysning for en kjeller: 5 trinn

Innholdsfortegnelse:

Hvordan velge riktig belysning for en kjeller: 5 trinn
Hvordan velge riktig belysning for en kjeller: 5 trinn
Anonim

Hvis målet ditt er å gjøre kjelleren din til et sted for rekreasjon eller opphold, er belysning et av de viktigste aspektene du bør vurdere. Når det gjelder å belyse en kjeller riktig, skiller de nødvendige trinnene seg fra andre rom i et hus fordi strukturen i en kjeller er iboende annerledes-f.eks. Få eller ingen vinduer. Når du har lært hvordan du velger riktig belysning for en kjeller, vil du imidlertid kunne perfeksjonere belysningen på en måte som passer dine preferanser.

Trinn

Trinn 1. Maksimer mengden naturlig belysning i kjelleren

Naturlig belysning refererer til det omgivende lyset som kommer fra solen. Hvis du har vinduer eller gjennomsiktige dører i kjelleren, må du ikke dekke dem til med ugjennomsiktige materialer, for eksempel gardiner og gardiner. Hvis du dekker dem til, må du kontrollere at du har mulighetene til å trekke dem til sidene slik at naturlig lys kommer inn i rommet. Naturlig kjellerbelysning er en flott måte å fylle rommet med mye mildt, sterkt lys.

  • Hvis deler av kjelleren din er over bakken, kan du vurdere å legge til flere vinduer. Flere vinduer vil tillate mer lys å filtrere inn i kjelleren, noe som resulterer i en lysere og mer livlig atmosfære.

    Velg riktig belysning for en kjeller trinn 1 kule 1
    Velg riktig belysning for en kjeller trinn 1 kule 1
  • For å forsterke effekten av naturlig belysning, bør møbler og tepper i kjelleren ha lyse farger. Lysere og nøytrale farger-som hvitt, himmelblått og beige-reflekterer mer av det naturlige lyset og skaper en lysere atmosfære.

    Velg riktig belysning for en kjeller Trinn 1 Bullet 2
    Velg riktig belysning for en kjeller Trinn 1 Bullet 2
Velg riktig belysning for en kjeller Trinn 2
Velg riktig belysning for en kjeller Trinn 2

Trinn 2. Sørg for at den generelle kjellerbelysningen er tilstrekkelig

Generell belysning kommer vanligvis fra takarmaturer og vegger som ofte er koblet til veggbrytere. Generell kjellerbelysning er nyttig fordi den fyller hele kjelleren med lys. Sørg for at kjelleren har nok lys til at den kan lyse fullt opp om natten. Imidlertid har den generelle belysningen en tendens til å være sterk og tøff, så hvis øynene dine blir anstrengte på grunn av overflødig belysning eller hvis kjelleren din bare føles for lys for deg, kan du redusere mengden totalbelysning.

Velg riktig belysning for en kjeller Trinn 3
Velg riktig belysning for en kjeller Trinn 3

Trinn 3. Legg til aksentbelysning

En kjeller med ingenting mer enn totalbelysning kan føles veldig kunstig og tom på grunn av hardheten i lysene. Lamper kan forbedre et sterkt opplyst miljø ved å introdusere mykt, omgivende lys. Denne typen belysning fungerer ved å aksentere visse soner i rommet. For eksempel kan en lampe på et bord ved en sofa få området rundt sofaen til å føles mer livlig. Hvor du skal plassere aksentbelysning er opp til din personlige preferanse, men i de fleste tilfeller vil du plassere dem i områder du vil understreke, for eksempel et skrivebord eller et mediehjørne.

Velg riktig belysning for en kjeller Trinn 4
Velg riktig belysning for en kjeller Trinn 4

Trinn 4. Legg til oppgavelys

Du kan kreve en bestemt type lys i visse områder av rommet for visse oppgaver. Du trenger oppgavebelysning for skap eller i skap. Hvis du har en arbeidsstasjon i et hjørne av kjelleren, trenger du en bordlampe. Et tegnebrett kan trenge et sterkt taklys. Hvis et område ikke får nok lys, kan du legge til mer oppgavebelysning til du kan se klart uten å anstrenge øynene.

Velg riktig belysning for en kjeller Trinn 5
Velg riktig belysning for en kjeller Trinn 5

Trinn 5. Vurder fordelene og ulempene med de forskjellige lyspærene

Når det gjelder belysning, er det 4 pærtyper som er mest brukt i kjelleren: glødelamper, lysrør, lysdioder og halogen.

  • Glødepærer er veldig populære fordi de gir et sterkt, varmt lys som hjelper til med å skape en behagelig og koselig atmosfære. Imidlertid har de de siste årene vist seg å være energieffektive og ofte kortvarige. Denne typen pærer fungerer best i områder der lysene slås på og av ofte, eller i områder med lys med dimmere. Hvis du er bekymret for langsiktige kostnader eller miljøvennlighet, må du avstå fra glødepærene for mer energieffektive alternativer. Glødelamper blir også faset ut over hele verden for mer effektive alternativer.
  • Lysrør blir raskt standarden innen energieffektivitet, spesielt fordi de varer nesten 10 ganger lenger enn de populære glødelampene, samtidig som de krever en tredjedel mindre energi. Den største ulempen ved bruk av lysrør er at de avgir et sterkt hvitt lys som minner om lagre og kontorbygg.
  • Lysemitterende dioder, eller LED-lys, er klynger av bittesmå pærer hvor hver pære avgir et sterkt strålelys. LED -lys kan vare over 10 ganger lenger enn lysrør, men den første investeringen er mye høyere, langt mer enn både lysrør og glødelamper. Dette oppveies av høy effektivitet og lave driftskostnader for LED -pærer.
  • Halogenlys er mer effektive enn glødelamper, men ikke like effektive som lysrør. Halogenbelysning gir imidlertid noe av det varmeste og mest strålende lyset av de fire pærtypene. Ulempen med halogenbelysning er at den er begrenset i bruk; det fungerer best for sporlys og oppgavelys. Hvis du skal bruke halogenlamper, anbefales det at du kompletterer dem med andre typer pærer.

Anbefalt: