3 enkle måter å henge fliser på en vegg

Innholdsfortegnelse:

3 enkle måter å henge fliser på en vegg
3 enkle måter å henge fliser på en vegg
Anonim

Fordi fliser legger til en så unik og fargerik dynamikk i et rom, er de et yndet lerret for mange artister. Imidlertid er de også skjøre og utsatt for skade hvis de ikke blir hengt forsiktig. Hvis du er ute etter maksimal beskyttelse, må du sette fliser inne i en ramme og henge den som alle andre kunstverk. Bare fliser er litt vanskeligere å sette opp, men du kan lime noen kleshengere på baksiden og føre bildetråd mellom dem. Fliser kan også festes direkte til en overflate med mørtel og fugemasse for langsiktig visning eller veggbeskyttelse. Enten du kjøpte flisekunst, laget et stykke selv eller bare dekker en overflate, kan du finne en måte å montere fliser på en vegg.

Trinn

Metode 1 av 3: Innramming av fliser

Heng fliser på en vegg Trinn 1
Heng fliser på en vegg Trinn 1

Trinn 1. Bruk et målebånd for å måle størrelsen på flisene

Legg flisene på en flat overflate. Hvis du er bekymret for å skade dem, må du først spre et rent håndkle eller teppe. Ta deretter lengden og bredden på hver flis du planlegger å henge. Skriv ned disse målingene slik at du kan bruke dem til å få en passende ramme.

Hvis du planlegger å inkludere flere fliser i en enkelt ramme, for eksempel for en mosaikk, ordner du dem side om side. Mål dem deretter som en helhet i stedet for individuelt

Heng fliser på en vegg Trinn 2
Heng fliser på en vegg Trinn 2

Trinn 2. Velg en bilderamme som er stor nok til flisen

Prøv å finne en bilderamme som matcher størrelsen på flisen din. Det er noen designet spesielt for keramiske fliser. De har vanligvis en sterk bakside og forhåndsmonterte hengekroker. Skyggebokser, som er glassfremstilte esker, er også sterke og dype nok til å holde fliser.

  • Sjekk på nett eller i kunstbutikker for et utvalg av bilderammer. Hvis du har en innrammingstjeneste i ditt område, kan du se etter flere alternativer. Andre steder, inkludert dagligvare- og bruktbutikker, kan også ha noen kvalitetsrammer.
  • Hvis du ikke finner en ramme du liker, kan du lage en ramme eller en skyggeboks ved å kutte tre og et sterkt underlag. Å finne en ferdiglaget ramme, spesielt for store mosaikker, kan være vanskelig.
Heng fliser på en vegg Trinn 3
Heng fliser på en vegg Trinn 3

Trinn 3. Skjær bakplaten hvis rammen ikke har sin egen støtte

Hvis du lager din egen bakside, velger du et lett, men skadebestandig materiale som bakplate. Mål ut bakplaten i henhold til rammens størrelse, merk en kontur med blyant. Klipp deretter langs omrisset med en skarp kniv eller et verktøy. Kontroller om skjærebrettet sitter godt inne i rammen, og trim det hvis det trenger litt mer justering.

  • Rammer som er kjøpt i butikk, kommer ofte med pappstøtte. Den pleier å være tynn og utsatt for å smuldre under tunge fliser. Bruk noe som er designet for fliser, som bakplate, hvis rammens papp virker spinkel.
  • Kork og kryssfiner er noen andre materialer du kan prøve. Medium-density fiberboard og tykk papp fungerer også bra i de fleste tilfeller.
  • Rekvisita du trenger for støtten er tilgjengelig online og i de fleste maskinvarebutikker.
Heng fliser på en vegg Trinn 4
Heng fliser på en vegg Trinn 4

Trinn 4. Bruk et lim av industriell styrke for å feste flisen til underlaget

Snu flisen slik at den vender ned, men la baksiden vende opp. Limet kommer i en klemflaske, så det er enkelt å påføre i fine linjer. Start med baksiden, og spre en linje omtrent 2,5 cm fra kantene. Påfør deretter en egen limlinje langs kantene på flisen. Trykk flisen godt fast på underlaget for å feste dem sammen.

Limet er veldig sterkt og klebrig. Når det kommer på hendene dine, er det vanskelig å vaske av, så bare håndter det mens du har på deg gummihansker

Heng fliser på en vegg Trinn 5
Heng fliser på en vegg Trinn 5

Trinn 5. Monter bilderammen etter at limet har tørket

Limet kan ta en stund å tørke, så la flisen være i fred i minst 24 timer. Hold den på et sted med god luftsirkulasjon, slik at den tørker raskere. Når flisen føles helt fast på bakplaten, monter brettet inn i bilderammen. Sett rammens glassdeksel på toppen av flisen hvis den har en.

Sjekk produsentens anbefalinger for å sikre at du gir limet nok tid til å tørke. Noen produkter kan ta opptil 72 timer før de er helt herdet

Heng fliser på en vegg Trinn 6
Heng fliser på en vegg Trinn 6

Trinn 6. Skru et par metallhenger på baksiden av rammen

En tradisjonell måte å henge innrammet kunst på er med et verktøy som kalles en metall-d-ring. Velg d-ringer som har en tapp med et skruehull i midten. Plasser hver omtrent ¼ av veien ned fra toppen av rammen. Bruk deretter de medfølgende skruene og en elektrisk skrutrekker til å feste dem direkte til rammen.

  • Ringene kan plasseres slik at de peker rett opp eller i en diagonal vinkel mot rammens indre. Uansett, sørg for at de er satt i samme vinkel slik at rammen ikke ser skjev ut på veggen.
  • Du kan også lime d-ringflikene til rammen eller bakplaten. Et annet alternativ er å få en tradisjonell metallhenger og lime den på flisen eller rammen.
  • D-ringer pleier å komme med skruer 14 in (0,64 cm) i størrelse, men dette kan variere avhengig av hengerstørrelsen. Hvis du trenger en ny skrue, må du kontrollere størrelsen på skruehullet.
Heng fliser på en vegg Trinn 7
Heng fliser på en vegg Trinn 7

Trinn 7. Fest en stålhengende ledning til d-ringene

Skaff deg en galvanisert hengetråd, siden den er sterk nok til å støtte de fleste prosjekter. Strekk den ut mellom d-ringene, og legg igjen ca 2,5 cm ekstra lengde i begge ender. Deretter kutter du ledningen i størrelse med en tang eller trådkutter. Slå ledningen rundt begge d-ringene og knyt den på plass for å forberede flisen for oppheng.

Du kan også bruke bildetråd, men lagre den for mindre prosjekter. For eksempel, bruk den for fliser i coaster-størrelse. Det kan være at den ikke kan støtte større, tyngre fliser

Heng fliser på en vegg Trinn 8
Heng fliser på en vegg Trinn 8

Trinn 8. Heng bildet ved å feste en metallhenger på veggen

Velg en z-formet spikerbøyle. Plasser den på veggen med krokenden på bunnen. Bruk deretter en hammer til å slå den medfølgende spikeren gjennom hullet på den øvre enden. Legg bildetråden på kroken for å fullføre hengingen av flisen.

  • For å sikre at flisen ikke havner på bakken, må du passe på at hengeren er plassert på en veggbolt. Finn dem med en studfinder som piper når den går over dem.
  • Det finnes andre typer vegghengere som også kan fungere. For eksempel kan du få en veggkloss. Halvparten av klossen passer på veggen mens den andre halvdelen passer på rammen. Skyv rammen på veggen for å henge den.

Metode 2 av 3: Feste kleshengere til fliser uten ramme

Heng fliser på en vegg Trinn 9
Heng fliser på en vegg Trinn 9

Trinn 1. Legg flisen med forsiden ned på et mykt, rent håndkle

Vær forsiktig så du ikke riper eller skader flisen mens du fester kleshengere til den. Hold den på en flat, stabil overflate mens du jobber. Unngå også å trykke den for hardt ned.

Du kan også bruke et teppe, et papirhåndkle eller en annen ren overflate som ikke vil skade flisen

Heng fliser på en vegg Trinn 10
Heng fliser på en vegg Trinn 10

Trinn 2. Plasser et par hengende ringer omtrent 14 in (0,64 cm) av veien nedover flisen.

Få d-ringer av metall med påskrubare tapper for en enkel, men effektiv måte å henge flisen på. Sett dem på baksiden av flisen, omtrent 5,1 cm fra flisens sidekanter. Sett ringene slik at skruen på tappen er på bunnen med ringen over den. Sørg for at ringene er jevnt fordelt og satt i samme vinkel.

Prøv å rotere ringene slik at de er diagonalt orientert. Få dem til å peke mot midtpunktet på flisens øvre kant. Det gjør hengetråden lettere å feste senere

Heng fliser på en vegg Trinn 11
Heng fliser på en vegg Trinn 11

Trinn 3. Påfør et lim med industriell styrke over påskrueflikene

Lim av industriell styrke er sterke og kan binde metall til fliser. Når du har et sterkt lim, tar du opp d-ringene og sprer en liten klatt lim på undersiden. Trykk dem godt ned på flisen for å feste dem på plass. Spred deretter mer lim rundt kantene på tappene og inne i skruehullene for ekstra sikkerhet.

  • Polyuretan superlim er også effektive. Du kan også prøve et PVA -lim. Sjekk din lokale kunstforsyningsbutikk eller maskinvarebutikk for alternativer.
  • Hver enkelt flis krever separate kleshengere. Hvis du lager en mosaikk, bør du vurdere å lime flisene på et bakplate i stedet for å feste kleshengene til den.
Heng fliser på en vegg Trinn 12
Heng fliser på en vegg Trinn 12

Trinn 4. Trykk kleshengene ned omtrent hvert 5. minutt til limet tørker

Forvent at limet vil ekspandere når det tørker. Siden det får kleshengerne til å skille seg fra rammen, må du skyve dem ned igjen. Limet tar omtrent 30 minutter å tørke, så hold deg på ballen med den. Trykk dem ned med et fast trykk, og bruk deretter en liten skrue eller et lignende verktøy for å glatte ut lim på toppen av kleshengene.

  • Vær oppmerksom på at tørketiden kan variere mye avhengig av produktet du bruker. Sjekk produsentens anbefalinger. Hvis du er usikker, la flisen ligge i et område med god luftsirkulasjon i 24 til 72 timer.
  • Sørg for at kleshengene er flate mot flisen og godt sikret, slik at de ikke løsner senere. Hvis de føler seg løse, trekker du dem av, skraper bort det tørkede limet, og fest dem deretter igjen.
Heng fliser på en vegg Trinn 13
Heng fliser på en vegg Trinn 13

Trinn 5. Bind en metallhengende ledning mellom kleshengene

Bruk en galvanisert metalltråd for å sikre at kleshengerne tåler flisens vekt. Strekk ledningen over baksiden av flisen, stikk endene gjennom d-ringsløyfene. La ledningen være omtrent 2,5 cm lengre på hver side enn du tror du trenger den, og klipp den deretter med en tang. Knyt den på ringene for å lage en tett trådhenger for veggen din.

Hvis du henger opp en liten flis, kan du bruke bildetråd i stedet. Flis har en tendens til å være tyngre enn andre typer kunst, så hvis du er usikker på hva du skal bruke, må du kjøpe galvanisert ledning i stedet

Heng fliser på en vegg Trinn 14
Heng fliser på en vegg Trinn 14

Trinn 6. Heng flisen med en veggkrok eller et annet feste

Den enkleste måten å henge en flis på er å feste ledningen til en z-formet veggkrok. Sett den på veggen med krokenden på bunnen, og spik den deretter på plass. Sett ledningen på kroken for å henge flisen. Gjør justeringer etter behov for å rette ut flisen og gjøre den til en behagelig del av rominnredningen.

For alternativer kan du kanskje bore hull gjennom flisen for å snore ledningen hvis det ikke ødelegger kunstverket. Du kan også lime veggkroker på flisen, eller bruke limbånd for lettere stykker

Metode 3 av 3: Sikring av fliser med mørtel

Heng fliser på en vegg Trinn 15
Heng fliser på en vegg Trinn 15

Trinn 1. Vask veggen ren med en svamp og varmt vann

Eventuelt rusk som er igjen på veggen kan forhindre at flisen fester seg, så sørg for at du får med deg alt. Skrubbe hele veggen fra topp til bunn. Ta tak i tøffere flekker ved å blande ca 1 ts (4,9 ml) flytende oppvaskmiddel i 4 kopper (950 ml) varmt vann. Etter at du har rengjort, skyll og tørk veggen med en ren klut.

  • Eddik og natron er et par husholdningsartikler som kan blandes i varmt vann i stedet for oppvaskmiddel.
  • For kraftige fettflekker du ikke kommer ut på noen annen måte, prøv å bruke fortynnet ammoniakk eller trinatriumfosfat. Disse rengjøringsmidlene er sterke, så ventiler rommet og bruk verneutstyr, inkludert gummihansker og støvmaske.
  • Vær oppmerksom på at løs maling og annet rusk må skrapes av veggen. Fjern gammelt tapet, fliser eller andre hindringer, og la deretter hull med spackle.
Heng fliser på en vegg Trinn 16
Heng fliser på en vegg Trinn 16

Trinn 2. Beskriv områdene på veggen der du planlegger å henge flisen

Kontroller størrelsen på flisen du har tenkt å henge, og sørg for at du har god plass til den. For å starte, bruk et nivå for å spore en linje som angir hvor den øverste kanten av flisen vil være. Hold nivået flatt, og tegn deretter over veggen med kritt eller en blyant. Tegn en andre linje for den nederste kanten, etterfulgt av vertikale forbindelseslinjer.

Nivåer som brukes hjemme har vanligvis en flytende kapsel med en boble i. Når nivået er plassert riktig, vil boblen være i midten av kapselen. Sørg for at linjene er jevne, ellers blir flisene skjeve senere

Heng fliser på en vegg Trinn 17
Heng fliser på en vegg Trinn 17

Trinn 3. Klipp flisene i størrelse slik at de passer over veggrommet

Hvis du henger flere fliser, for eksempel et kjøkkenplate, kan det hende at de ikke passer perfekt når du får dem første gang. Mål flisene og hold dem opp til retningslinjene du merket først. Deretter bruker du en fliskutter for å raskt trimme store fliser til riktig størrelse. Fliskuttere har et håndtak, og når du trekker håndtaket ned, slipper det et blad gjennom flisen.

  • Husk å legge igjen et gap mellom nabofliser. Planlegg å lage ca. 116 i (0,16 cm) plass til fugemasse. Juster målene dine deretter!
  • Ta kontakt med din lokale maskinvarebutikk for å se om de leier ut fliskuttere. De kan også være i stand til å kutte flisene i størrelse for deg.
Heng fliser på en vegg Trinn 18
Heng fliser på en vegg Trinn 18

Trinn 4. Bland en vanntett, tynne mørtel i en plastbøtte

Ta på deg gummihansker og åndedrettsmaske før du begynner. Start med å fylle beholderen med ca. 24 kopper (5,7 l) lunkent vann. Hell i en 23 kg pose med tynne mørtel. Rør mørtel med en padle til den når konsistensen av et tykt peanøttsmør.

  • Juster mengden mørtel og vann som brukes etter hvor mye tynnsett du trenger. Tyk deretter blandingen ved å tilsette mer mørtel eller tynn den ved å tilsette mer vann for å få den til riktig konsistens.
  • Du kan bruke mastikk i stedet. Mastic er et vanntett akryllim som mange installatører liker å bruke til vegghengte fliser, men det fungerer ikke i områder med høy fuktighet.
  • Det er ferdigblandet mørtel og mastikk du kan kjøpe hvis du ikke vil håndtere blanding av ditt eget tynnsett. Disse produktene fungerer godt med mindre rot fra blanding av fersk mørtel.
Heng fliser på en vegg Trinn 19
Heng fliser på en vegg Trinn 19

Trinn 5. Fordel mørtel på veggen med en murske

Dypp muren i bøtta for å hente noe av mørtelen. Tørk mørtelen horisontalt over veggen mens du følger retningslinjene du tegnet. Hold murske i en liten vinkel, slik at kanten skraper gjennom mørtelen og tynner den ut. Fortsett å spre mørtel horisontalt over de avdekkede delene av veggen.

  • Påfør mørtelen så den er tykkere enn flisene du henger. EN14 i (0,64 cm) lag er perfekt for de fleste prosjekter.
  • Sørg for at den er jevn og konsistent over veggen før du lar mørtel tørke. Gå tilbake og fyll ut alle stedene du savnet den første gangen.
Heng fliser på en vegg Trinn 20
Heng fliser på en vegg Trinn 20

Trinn 6. Trykk flisen inn i mørtelen for å feste den til veggen

Hvis du er i stand til det, starter du med den midtre delen av veggen. Ordne flisene fra den ene siden av omrisset til den andre. For å påføre hver flis, vri den litt mens du skyver den inn i mørtelen. Etter å ha fullført senterradene, fyller du gradvis ut det gjenværende rommet.

Ta et skritt tilbake og se på flisen før mørtel har en sjanse til å tørke. Hvis du installerer flere fliser, må du sørge for at de er plassert pent og at de er fordelt jevnt

Heng fliser på en vegg Trinn 21
Heng fliser på en vegg Trinn 21

Trinn 7. La mørtel tørke i opptil 24 timer

Gi den god tid til å størkne, slik at flisen ikke faller rett tilbake fra veggen. Mørtelen vil stivne over tid. Du kan teste den ved å trykke på den eller prøve å flytte en flis.

Sjekk produsentens anbefalinger for en bestemt tørketid. Det kan variere avhengig av produktet som brukes

Heng fliser på en vegg Trinn 22
Heng fliser på en vegg Trinn 22

Trinn 8. Bland og påfør fugemasse mellom hver flis

Fugemasse selges som et pulver som må blandes i vann. Etter at du har blandet det, øser du noe av det ut av bøtta med en fugemasse eller et annet stump verktøy. Skyv den inn i hullene mellom tilstøtende fliser for å fylle dem. Tørk deretter av overflødig fugemasse på flisen med en svamp som er lett fuktet i vann.

Forholdet for blanding av fugemasse og vann er vanligvis 1 til 1, men sjekk produsentens instruksjoner for å være sikker. Kombiner like mengder fugemasse og vann til en smørbar pasta

Heng fliser på en vegg Trinn 23
Heng fliser på en vegg Trinn 23

Trinn 9. Vent opptil 24 timer til fugemassen tørker

Unngå å få fugemassen til da. Det kan fortsatt absorbere fuktighet, noe som ødelegger finishen. I mellomtiden må luften sirkulere gjennom rommet. Åpne dører og vinduer i nærheten, eller slå på vifter hvis du kan.

Fugemassen er ikke vanntett før du påfører en forsegler. Uforseglet fugemasse er utsatt for muggvekst, så avslutt det så snart du kan

Heng fliser på en vegg Trinn 24
Heng fliser på en vegg Trinn 24

Trinn 10. Påfør en fugemasse for å fullføre vanntettingen av flisen

Grout sealers kommer i en spray-on eller voks variant. For spray-on-sorten, hold dysen ca. 15 cm fra veggen. Start på toppen, spray hele fugemassen for å mette den. Hvis du bruker en voks type tetningsmasse, kan du spre den på fugemassen med en svamp eller penselapplikator. Etter en time, påfør et nytt belegg av forsegleren for å fullføre installasjonen.

  • Du kan støte på gjennomtrengende og membrandannende forseglere. Få en gjennomtrengende forsegler for å forhindre mugg, spesielt i områder med høy fuktighet som på badet.
  • Sørg for å tørke av overflødig tetningsmasse før den får tørke. Skrub den av flisen med en tørr klut. Det begynner å tørke etter omtrent 5 minutter og er vanskelig å fjerne etter det.

Tips

  • Det er mulig å bore hull gjennom fliser for å sette inn kleshengere eller hengetråd, men det fungerer bare hvis du er villig til å skade flisen.
  • Trykk forsiktig ned på flisen for å unngå at den sprekker. La limene tørke ut i det fri i stedet for å holde dem nede med bøker eller andre tunge gjenstander.
  • Noen tjenester for innramming av kunst kan hjelpe deg med å ramme inn og henge flisekunst. De fleste steder håndterer imidlertid ikke fliser ofte og krever mye for det.

Anbefalt: