Hvordan bygge et midlertidig solur: 10 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Hvordan bygge et midlertidig solur: 10 trinn (med bilder)
Hvordan bygge et midlertidig solur: 10 trinn (med bilder)
Anonim

Har du noen gang ønsket å vite hva klokken var, men hadde ikke en klokke? I stedet for å sjekke mobilen eller gå inn for å se på en klokke, kan du prøve å bygge et solur! Selv om disse instruksjonene er fokusert på en enkel metode for å lage et nøyaktig solur på en lapp av plant underlag, er det ingen grunn til at du ikke kan lage det med mer permanente materialer og ha et diskusjonsstykke i hagen din eller hagen.

Trinn

Bygg et midlertidig solur Trinn 1
Bygg et midlertidig solur Trinn 1

Trinn 1. Fjern et sirkulært område med bar bakke og legg en pinne (gnomon) i midten

Bygg et midlertidig solur Trinn 2
Bygg et midlertidig solur Trinn 2

Trinn 2. Finn hvilken vei som er nord

Hvis du plasserer småstein i løpet av en dag på det punktet hvor solen kaster en skygge fra spissen av gnomon, vil steinene beskrive en hyperbola og nord er hvor skyggen er kortest. En mer nøyaktig måte vil være å finne øst-vest først. Tegn en sirkel sentrert på din vertikale pinne, med en radius gitt av en morgenstein, og vent til ettermiddagen når skyggen bare berører sirkelen. En linje trukket mellom disse to punktene vil skyldes øst-vest, og du kan tegne en linje vinkelrett på denne for å finne en ekte nord-sør-linje.

Bygg et midlertidig solur Trinn 3
Bygg et midlertidig solur Trinn 3

Trinn 3. Tegn en ny sirkel så stor som du vil lage soluret ditt, med midten der linjene dine øst-vest og nord-sør møtes

En god radius er omtrent like lang som din skyggepinne.

Bygg et midlertidig solur Trinn 4
Bygg et midlertidig solur Trinn 4

Trinn 4. Lag et merke hver 15. grad på sirkelen (bruk en rullestein)

Start med å dele buen mellom øst og nord i to, og del deretter hver av disse i tre like deler. Du bør ende opp med 24 jevne mellomrom langs sirkelen.

Bygg et midlertidig solur Trinn 5
Bygg et midlertidig solur Trinn 5

Trinn 5. Finn din omtrentlige breddegrad, du kan slå den opp på nettet, eller en måte å finne breddegrad på den nordlige halvkule er å bestemme hvor langt over horisonten nordstjernen (Polaris) ligger

Polaris er på enden av håndtaket på den lille dippen. Når du kjenner breddegraden din, merker du punktet på sirkelen som tilsvarer den vinkelen (mot klokken) fra øst. Hvis breddegraden din er et multiplum på 15 grader, kan du bruke en av de småsteinene du allerede har brukt.

Bygg et midlertidig solur Trinn 6
Bygg et midlertidig solur Trinn 6

Trinn 6. Forleng en vinkelrett linje fra breddegraden til nord-sør-linjen

Bygg et midlertidig solur Trinn 7
Bygg et midlertidig solur Trinn 7

Trinn 7. Tegn en ellipse med den mindre aksen på dette punktet, og hovedaksen der sirkelen krysser øst-vest-linjen

Punktet der ellipsen krysser nord-sør-linjen vil være klokken 12. Punktene der ellipsen krysser øst-vest-linjen vil være klokken 6 (AM mot vest, PM i øst).

Bygg et midlertidig solur Trinn 8
Bygg et midlertidig solur Trinn 8

Trinn 8. Forleng en linje rett sør eller nord fra hvert 15 graders merke på sirkelen til ellipsen og legg en rullestein i kryssene

Dette blir timene dine. Legg merke til linjene som strekker seg øst-vest ut fra den indre sirkelen i diagrammet og innover nord-sør fra den ytre sirkelen, kryssene bestemmer timepunktene, og i stedet for å tegne en ellipse kan du bare finne disse punktene.

Soluret ditt skal se slik ut (dette bildet ble gjort i et tegningsprogram og de 15 minutter lange merkene ble lagt til, du kan ganske enkelt dele hver time i 4 med tre mindre småstein):

Bygg et midlertidig solur Trinn 9
Bygg et midlertidig solur Trinn 9

Trinn 9. Stå opp en pinne i midten av sirkelen

Den typen solur du nettopp har laget kalles en symbolsk solur. Den nøyaktige posisjonen til pinnen (gnomon) bør endres med sesongen (+/- 23,5 grader) langs nord-sør-linjen når solen beveger seg nord og sør for ekvator, men dette er en midlertidig struktur, så vi vil avstå fra det for nå.

Bygg et midlertidig solur Trinn 10
Bygg et midlertidig solur Trinn 10

Trinn 10. Se etter en skygge som skal kastes, uansett hvilket nummer skyggen blir kastet på, det er begynnelsen på å finne ut hva klokken er

Du må deretter korrigere for lengdegrad og ligning av tid og sommertid (hvis noen).

Vedlagt er et ferdig solur med byggelinjene fjernet og en deklinasjonslinje lagt til. Monoen (pinnen) skal ligge langs midten av dette i en posisjon som tilsvarer årstiden

Tips

  • Hvis du gjør radiusen til konstruksjonssirkelen din omtrent lik høyden din, kan du være skyggepinnen!
  • Dette forutsetter at du er på den nordlige halvkule en rimelig avstand fra ekvator. I England er klokken 12 nord, i Australia er klokken 12 sør.
  • Siden du gjør dette bare for moro skyld, kan du sammenligne det med en klokke for å se hvor nøyaktig soluret ditt egentlig er! Bortsett fra nøyaktigheten av konstruksjonen din, er det flere faktorer som påvirker dette.
  • En farbar deklinasjonslinje kan lages ved å lage en sirkel 0,4 (virkelig synd (23,45 grader) ganger radiusen til ellipsehovedaksen og dele den i 12 like soner, og innse at solvervene (21. juni og 21. desember) er i nord -sørlinjen og jevndøgn (22. september og 20. mars) ligger på øst-vest-linjen. Når du har funnet ut hvor begynnelsen og slutten av månedene er, strekker du en vinkelrett linje til nord-sør-linjen, og du vil ende opp med noe som deklinasjonslinjen du ser ovenfor.
  • Jordens bane er en ellipse, og variasjonene i banehastighet gir en ekstra variasjon i tiden til lokal middag på +/- 15-16 minutter, avhengig av årstiden. Dette er kjent som "Tidsligningen". Du kan finne et diagram over korreksjoner ved å gjøre et nettsøk.
  • Du kan bruke skyggen kastet av månen for å fortelle tid om natten. På fullmånenatt vil måneskiven være korrekt, men tiden vil være rask eller treg når månen ikke er full. Hold journal og se om de stemmer overens med teori!
  • Soluret ditt vil lese lokal soltid, du må finne ut hvor langt du er fra standard lengdegrad for tidssonen din (standard lengdegrader er hver 15. grad, multiplisert med antall timer klokken din er forskjellig fra Greenwich gjennomsnittstid). I USA har østtiden standard lengdegrad på 75 grader vest (GMT - 0500) og stillehavstid er 120 grader vest (GMT - 0800). Solen reiser 15 grader på en time, så hvis du er 7,5 grader vest for tidssonens standard lengdegrad, vil soluret være en halv time langsom. Hvis du er øst for tidssonen din, vil soluret gå raskt. Hvis du ikke kjenner lengdegraden din, kan soluret hjelpe deg med å finne det så lenge du vet riktig tid. Ikke glem at det også må tas hensyn til eventuelle justeringer av sommertid.

Anbefalt: