3 enkle måter å bygge humus på

Innholdsfortegnelse:

3 enkle måter å bygge humus på
3 enkle måter å bygge humus på
Anonim

Humus er et svartbrunt lag med jordmateriale som er dannet av forfallet vegetabilsk og plantemateriale. Det er forskjellig fra kompost i den forstand at det er "ferdig", noe som betyr at ingen komponenter kan brytes ned ytterligere. Den er også først og fremst laget med blader, gjødsel og flis, men du kan også lage den av matavfall og andre komposterbare gjenstander. Fordi den er høy i karbon, nitrogen, nitrogen, kalium, fosfor og magnesium, er humus ideell for å holde jorden sunn og fruktbar i årene som kommer.

Trinn

Metode 1 av 3: Lag humus fra blader

Bygg Humus Trinn 1
Bygg Humus Trinn 1

Trinn 1. La bladene samle seg på plenen i noen uker eller måneder

Blader er hovedingrediensen du trenger for å lage humus, så la trærne felle så mange blader de vil. Hvis du ikke har trær, kan du spørre naboene dine om du kan samle og ta bladene som faller på plenen.

  • Mange mennesker river bladene i en søppelsekk og setter dem på fortauskanten for å samle avfall, så hold øye med poser med blader når du kjører rundt. Ikke ha det dårlig med å ta dem fordi du kommer til å bruke dem godt!
  • Hvis mulig, unngå å bruke bladene fra bøk, eik, kristtorn og søte kastanjetrær fordi de er lavere i nitrogen og kalsium. Blader fra svart valnøtt og eukalyptustrær bør spesielt unngås fordi de inneholder naturlige ugressmidler.
Bygg Humus Trinn 2
Bygg Humus Trinn 2

Trinn 2. Riv bladene med en makuleringsmaskin, slik at de brytes ned raskere

Strimlete blader er lettere å jobbe med og vil brytes ned mye raskere enn hele blader. Hvis du har en bladfreser, raker du bladene inn i en bøtte og dumper dem i makuleringsmaskinen plassert over en presenning eller en annen bøtte, slik at du enkelt kan helle dem i en haug eller annen beholder.

  • Du kan også bruke en gressklipper til å makulere bladene.
  • Strimlede blader kan bli til kompost på bare 2 til 4 uker kontra hele blader som kan ta 6 til 12 måneder å bryte ned.
Bygg Humus Trinn 3
Bygg Humus Trinn 3

Trinn 3. Overfør de ristede bladene til en stor beholder med wire eller maske

En høy tråd- eller maskebeholder vil tillate luft å strømme mellom bladene, noe som hjelper mikrober å bryte ned bladene til kompost mye raskere. Du kan kjøpe en komposteringsbeholder i mesh i hvilken som helst hagebutikk eller lage din egen. Plasser bladbeholderen i et område som ikke får mye vind, eller dekk beholderen med en plastikkduk for å forhindre at bladstrimlene blåser bort.

  • En beholder med en høyde på 1,3 m og en diameter på 1,3 m holder 17,5 kvadratfot (1,63 m)2) og 3,3 m2) av ristede blader.
  • Du kan også lage en firkantet beholder ved å kjøre 4 trestolper i bakken, pakke kyllingtråd rundt dem og sikre sidene med kraftige snorbånd eller tau.
Bygg Humus Trinn 4
Bygg Humus Trinn 4

Trinn 4. Snu bladene hver 3. til 7. dag eller etter behov for miljøet ditt

Å snu bladene vil øke luftstrømmen til mikrober inne i bladbunken, som er ansvarlige for å bryte ned bladene til kompost. Sett en firkantet hagespade eller høygaffel inn i midten av haugen, og nå ned så langt du kan. Deretter tar du de nederste bladene opp til sidene av haugen (nesten som om du visper eggehviten til baking). Gjenta denne prosessen til senterdelene er på sidene og sidene er i midten.

  • Hvis du bor i et varmt eller fuktig miljø, snu kompostbeholderen oftere (hver 3. eller 4. dag) for raskere nedbrytning.
  • Hvis du bor i et kaldt eller tørt miljø, kan du slippe unna med å bare snu bladene hver 2. til 6. uke.
  • Hvis du bruker hele blader, snu dem hver 2. uke. Du kan vente 4 til 6 uker mellom svingene, men hvis du gjør det annenhver uke, vil prosessen bli raskere.
Bygg Humus Trinn 5
Bygg Humus Trinn 5

Trinn 5. Tilsett gjødsel, gressklipp, matavfall eller gjødsel hvis ønskelig

Selv om det ikke er nødvendig å lage sunn kompost eller humus, kan blanding av gjødsel og andre nitrogenrike materialer fremskynde prosessen med forfall. Bruk 1 del gjødsel, utklipp, matavfall eller 10-10-10 gjødsel for 4 deler blader og bland det inn i haugen med en høygaffel eller firkantet hagespade.

  • Kylling, hest, ku og kaningjødsel er alle gode næringsrike alternativer.
  • Du kan kjøpe kompostgødning i poser og 10-10-10 gjødsel fra de fleste barnehager og hageforretningsbutikker.
Bygg Humus Trinn 6
Bygg Humus Trinn 6

Trinn 6. Vent 6 til 8 uker til bladene blir kompost, deretter humus

Etter hvert som tiden går, vil du legge merke til at bladbunken har redusert i volum-dette er et tegn på at mikrober gjør en god jobb med å bryte ned bladene. Hvis du brukte ristede blader, kan du ha kompost så snart som den andre eller tredje uken, men det vil trenge ytterligere noen uker til en måned for å bryte ned i humus.

  • Fortsett å snu haugen etter behov under denne prosessen. Hvis du merker at bladene er for tørre og flassende, vanner du haugen i omtrent 5 sekunder med en hageslange.
  • Hvis du bruker hele blader, blir de til kompost om 6 til 12 måneder. Det kan ta et år (eller 2!) Før det blir humus.
  • Du vet når du har humus når komposten blir til en fuktig brun eller svart jord uten flere synlige blader.

Metode 2 av 3: Kompostering av mat og avfall for å lage humus

Bygg Humus Trinn 7
Bygg Humus Trinn 7

Trinn 1. Velg en skyggefull del av hagen din for å lage haugen

Velg et tørt, skyggefullt område som er langt nok borte fra huset ditt, slik at det ikke lukter, men nær nok til at en slange kan nå det. Sørg for at den er tilgjengelig fra alle vinkler, slik at du kan snu materialene når det er nødvendig.

  • Hvis du har naboer, må du passe på at du setter den på et sted der lukten ikke vil forstyrre dem.
  • Noen byer har regler for hvor du kan plassere en kompostbunke, så sjekk områdets forskrifter for å sikre at du ikke bryter loven.
  • Hvis du ikke har et stort bakgårdsområde, kan du bruke en komposttumbler eller spinner i stedet. Du kan kjøpe dem i de fleste hagearbeidstilbehør eller hjemmebutikkbutikker.
Bygg Humus Trinn 8
Bygg Humus Trinn 8

Trinn 2. Lag grunnen med 7,6 cm karbonrike materialer

Start haugen med et lag med blader, halm, høy, kvister, flis, små pappstrimler eller strimlet papir. Disse materialene vil levere nødvendig karbon til haugen, noe som vil hjelpe mikrobene til å spise fra materialene og bryte dem ned i kompost (og til slutt humus).

  • Hvis du bruker en beholder, slipper du bare disse materialene i fatet. Bruk nok til å lage et lag på 7,6 cm i midten av fatet.
  • Hvis du bor i et veldig fuktig miljø, må du kanskje legge til mer mulch for å forhindre at komposten blir for fuktig.
Bygg Humus Trinn 9
Bygg Humus Trinn 9

Trinn 3. Fyll haugen eller beholderen med komposterbare materialer

Hold en liten søppelbøtte inne i hjemmet ditt for å samle komposterbare kjøkkenrester, slik at du kan legge dem til utvendig haug. I tillegg til matrester kan du kompostere overraskende mange ting som finnes rundt i huset. Sørg for å holde ikke-komposterbare materialer utenfor haugen eller beholderen fordi de kan tiltrekke skadedyr, fremme sykdom og ødelegge næringsstoffene.

  • Komposterbare materialer:

    • Mat: frukt, grønnsaker, eggeskall, nøtter og nøtteskall (unntatt valnøtter), teposer, kaffegrut, gamle urter og krydder.
    • Husholdningsartikler: kaffefiltre, teposer, strimlet avis, papp, papir, bomullsdott (100% bomull), hår, pels.
    • Naturmaterialer: sagflis, flis, stueplanter, gressklipp, garnering, blader, høy, halm.
  • Ikke kompost:

    • Meieriprodukter: melk, smør, rømme, yoghurt, egg (eggeplomme og hvite).
    • Fett: oljer, fett, smult.
    • Bakevarer og korn: kake, kaker, pasta, ris.
    • Kjøttprodukter: Alle typer kjøtt og fisk (inkludert beinene).
    • Kjæledyravfall: avføring, kattesand.
    • Alt med plantevernmidler: gressavskjæring, treskjær, stueplanter behandlet med plantevernmidler.
    • Ting som inneholder plast eller fargestoffer: sigarettskiver, blanke blader, farget papir, tusjer, lærvarer, belagte kaffekopper, belagt melk eller juicekartonger.
Bygg Humus Trinn 10
Bygg Humus Trinn 10

Trinn 4. Legg til et 7,6 cm lag mulch etter hver 20 cm komposterbare rester

Matavfall og andre komposterbare materialer tilfører mer nitrogen til haugen, så du må legge til flere karbonrike materialer for å balansere den og lufte haugen. Når du har 20 tommer nitrogenrike materialer på toppen av det første mulchlaget, legger du til et lag på 7,6 cm eller 4 tommer (10 cm) flis, halm, høy, gressklipp, eller blader.

Å legge til disse lagene vil hjelpe luften til å sirkulere gjennom haugen, slik at mikrober kan gjøre en bedre jobb med å bryte ned avfallet

Bygg Humus Trinn 11
Bygg Humus Trinn 11

Trinn 5. Snu haugen hver tredje dag for å fremskynde nedbrytningsprosessen

Bruk en pitchfork eller firkantet spade for å overføre materialet nederst på haugen til de øvre ytterkantene av haugen og omvendt. Gjør dette hver tredje dag for å forhindre overoppheting og holde luktene til et minimum.

  • Hvis du bruker en beholder eller spinner, snu den rundt 5 eller 6 ganger og rist den frem og tilbake for å løsne materialene inni. Gjør dette omtrent 2 til 3 ganger i uken.
  • Hvis du merker at komposten din er tørr i midten, tilsett 649 ounces (1 900 ml) vann til haugen mens du snur den for å fukte den.
  • Unngå å snu haugen hver dag fordi dette kan forstyrre sopp og mikroorganismer i haugen som er ansvarlig for å bryte den ned.
Bygg Humus Trinn 12
Bygg Humus Trinn 12

Trinn 6. Oppretthold kompostbunken i minst 6 til 12 måneder

Jo lenger du holder komposthaugen sunn, desto mer humus vil du ende opp med. Når du merker at det meste av haugen har blitt til kompost, kan du bruke den som gjødsel eller fortsette å passe den i 6 til 12 måneder (eller lenger) til den blir til humus.

  • Humus vil se ut som mørk brun eller svart jord uten blader eller andre materialer som kan brytes ned ytterligere.
  • Hvis du bor i et kaldt eller kaldt miljø, kan det ta år før kompost blir humus, så vær tålmodig!

Metode 3 av 3: Bruke Humus i hagen din

Bygg Humus Trinn 13
Bygg Humus Trinn 13

Trinn 1. Test jordens pH -nivå for å se om det kan ha nytte av en humusbehandling

Jord som er for sur eller grunnleggende, vil hindre plantene i å ta i seg næringsstoffer. Stikk en pH-pinne i bakken-riktig område er mellom 6 og 8. Hvis jorda er utenfor det sunne området, kan humus bidra til å bringe den i balanse.

  • Avhengig av jordens pH -avlesning, må du kanskje legge til andre elementer som kalkstein for å redusere surhet eller svovel for å øke surheten før du blander inn humus.
  • Du kan kjøpe pH -stripetester online, i barnehager eller fra hageforretninger.
Bygg Humus Trinn 14
Bygg Humus Trinn 14

Trinn 2. Rør humusen i matjorda for å korrigere jord som er for sandig eller for tykk

Humus kan hjelpe lufte og tømme jorden, noe som får flere næringsproduserende organismer til å vokse og mate plantene dine. Bruk en høygaffel til å blande humus inn i de øverste 7 tommer (18 cm) til 12 tommer (30 cm) sand- eller leireaktig jord.

  • For et område på 2,3 m2), bruk 0,093 m2) av humus.
  • Hvis jorden din er for sandig og ikke holder vann, vil humus gi den den svamplignende teksturen den trenger for å holde vann.
  • For tykk, tung jord (med mye leire) som holder på for mye vann, vil tilsetning av humus hjelpe den til å danne større klumper (i stedet for små, klissete biter) slik at vann ikke henger rundt og forårsaker rotrot.
Bygg Humus Trinn 15
Bygg Humus Trinn 15

Trinn 3. Motvirke skadedyr og forhindre sykdommer i jorda med humus

Humus inneholder levende mikrober og bakterier som tiltrekker maur og edderkopper til jorden for å spise skadelige skadedyr og larver. Tilsetning av humus vil også gjøre jorden mindre sårbar for patogener som fører til ulike sykdommer.

Hvis du merker gule eller brune flekker på plantens blader eller krøller, oser og andre tegn på sykdom, må du behandle jorda med humus i løpet av to dager. For eksempel, for en liten potteplante, hell i nok humus til å lage et 2,5 cm stort lag og bland det inn. Gjenta denne prosessen 1 til 2 dager senere

Bygg Humus Trinn 16
Bygg Humus Trinn 16

Trinn 4. Revitaliser ufruktbar, slik at den kan vokse planter igjen

Jord som har vokst ufruktbar etter år eller tiår med oppdrett vil ha lite eller ingen næringsstoffer til overs for å dyrke nytt planteliv. For å gjenopplive ufruktbar jord, hell et 5,1 cm humuslag på jorden og bland det inn med en høyde.

  • Påfør et nytt lag 5,1 cm tykt 1 eller 2 dager senere for ekstra næringsforsterkende støtte.
  • Behandle din aktive hage med humus en gang i året tidlig på våren for å holde jorden fruktbar og glad.
Bygg Humus Trinn 17
Bygg Humus Trinn 17

Trinn 5. Gjør komprimert jord til fruktbar hagearbeid

Uteområder med mye gangtrafikk vil gjøre jorden for komprimert, noe som ikke bidrar til plantelivet. For å gjøre komprimert jord til et fruktbart hageområde, kvern jorden med en høygaffel og bryt opp store klumper med skitt. Deretter legger du til et lag med humus som er ca 5,1 cm tykt og bruker en høykorn til å blande det inn i jorda.

Etter at du har lagt til humus, vent 1 eller 2 uker før du tester jorda med en pH -stripe for å se om den har en måling på 6 til 8 (det eneste egnede området for dyrking av planter)

Tips

  • Tenk på å bygge en kompostbunke som å bygge lasagne, med lagene vekslende mellom fuktige og tørre ingredienser.
  • Prøv å legge til et tynt lag protein- og nitrogenrikt alfalfa-måltid for å øke komposteringsprosessen.

Advarsler

  • Hvis du oppdager støvete hvite flekker på kompostbunken og utvikler symptomer som ligner på lungebetennelse, bør du oppsøke lege om å ta antibiotika for "bondens lunge".
  • Ikke berør komposten med bare hender, spesielt hvis du har et kutt eller skrape. Bakterier i det forfallne stoffet kan forårsake stivkrampe.

Anbefalt: