Slik rengjør du baseboard -radiatorene: 13 trinn (med bilder)

Innholdsfortegnelse:

Slik rengjør du baseboard -radiatorene: 13 trinn (med bilder)
Slik rengjør du baseboard -radiatorene: 13 trinn (med bilder)
Anonim

Selv om sentralvarme har tatt over som den vanligste metoden for oppvarming av oppholdsrom, er mange eldre eiendommer fortsatt utstyrt med elektriske eller varmtvannsradiatorer, og eierne deres kan vitne om hvor god jobb de gjør. Hvis du bor i et hus eller en leilighet som bruker radiatorer til å generere varme, vil du sørge for at de fungerer som de skal når det blir tøft ute. Heldigvis tar rengjøring av en baseboard radiator ikke mer enn noen få minutter, og trenger bare gjøres et par ganger i året.

Trinn

Del 1 av 3: Tilgang til og klargjøring av radiatorenheten

Rengjør baseboardradiatorene Trinn 1
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 1

Trinn 1. Slå av strømmen til radiatoren

Før du begynner, finn hovedstrømkontrollen eller avstengningsventilen for baseboard -radiatoren og slå den av. Det kan også være lurt å skru ned termostaten for å holde temperaturen lav. Kobberrørene som sirkulerer varmt vann gjennom radiatoren kan bli brennende varme, så ikke utsett deg selv for unødvendig risiko mens du rengjør dem.

  • Gi radiatoren flere minutter til å kjøle seg ned før du åpner den.
  • Ikke prøv å rengjøre radiatoren før du er sikker på at den slutter å sirkulere varmt vann.
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 2
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 2

Trinn 2. Fjern eventuelle hindringer i nærheten

Flytt alt ut foran radiatoren. Dette inkluderer gardiner, møbler og alt annet som blokkerer enheten eller kan komme i veien for deg under rengjøringsprosessen. Ideelt sett bør den varme luften som genereres av radiatoren ha en så tydelig vei for å varme rommet som mulig.

Det er en god idé å holde møblene dine støvete for å forhindre at gulvbordets radiatorer blir så skitne i fremtiden

Rengjør baseboardradiatorene Trinn 3
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 3

Trinn 3. Fjern radiatordekselet

Ta frontplatedekselet av radiatorenheten. Dette kan vanligvis oppnås ved å trekke dekselet opp fra bunnen og løfte det av sporet der det hviler på toppen. Sett lokket til side til du er ferdig med å rengjøre.

  • Hold hånden en sikker avstand fra rørene inne i radiatoren. Dette vil hjelpe deg med å avgjøre om det er for varmt å jobbe med.
  • Ett alternativ er å plassere radiatordekselet på gulvet under enheten for å samle alt rusk som ristes løs under rengjøring. Bare rengjør dekselet separat før du setter det på igjen.
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 4
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 4

Trinn 4. Identifiser finnene

Se inne i radiatoren. Langs kobberrøret som leder varmt vann gjennom hjemmet ditt, finner du en samling av små, tett grupperte aluminiumsruter plassert side om side. Disse er kjent som "finner", og de spiller en viktig rolle i å spre varmen som skapes av radiatoren. Det er dette du skal rengjøre.

Mesteparten av tiden samler det seg ganske enkelt støv rundt den ytre overflaten av finnene, noe som betyr at de bare trenger en rask støvsugning

Del 2 av 3: Rengjøring inne i radiatoren

Rengjør baseboardradiatorene Trinn 5
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 5

Trinn 1. Gjør klar en støvsuger med børste

Ta en støvsuger eller shop vac og skyv på et børstehodefeste. Dette er den mest effektive måten å rengjøre gjenstander med kompleks konstruksjon og mange uregelmessige overflater, som innsiden av en radiator. Børstetilbehøret vil fjerne støv og rusk på finnene, som deretter kan suges opp av vakuumet.

Du kan kanskje støve enheten uten bruk av børstetilbehør (eller med en annen enhet som et håndstøvsuger), men det vil ta lengre tid og vil ikke være så grundig

Rengjør baseboardradiatorene Trinn 6
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 6

Trinn 2. Støvsug ut innsiden av enheten

Slå på vakuumet og legg hånden over slangen for å sikre at den får riktig sug. Kjør børstehodet langs radiatorrørene og finnene, bruk lange, feiende bevegelser for å samle så mye støv som mulig. Gå over finnene så mange ganger du trenger til du er fornøyd med tilstanden deres.

  • Pensle rundt finnene i begge retninger, over toppen og ned langs sidene.
  • Hvis enheten din er spesielt skitten, tørk spindelvev, støvkaniner og hårklumper med en tørr klut eller et papirhåndkle før du støvsuger.
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 7
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 7

Trinn 3. Fjern vanskelig tilgjengelig rusk med en separat børste

I noen tilfeller er ikke børstene til børstetilbehøret lange nok til å trenge inn i mellomrommene mellom finnene. Hvis dette er tilfelle, bruker du et separat verktøy, for eksempel en slank pensel eller rørrens, for å fjerne støv og smuss som sitter fast fra de dypere sprekkene i enhetens indre.

  • Rengjøring mellom finnene kan være en kjedelig prosess, men det er verdt det å spare deg for en radiator som ikke fungerer godt.
  • Noen mennesker hevder å ha lykkes med å løsne gjenstridig opphopning med en sprayflaske med vann. Dette anbefales ikke, da det kan forårsake rust eller skade enheten.
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 8
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 8

Trinn 4. Tørk av radiatordekselet

Avhengig av hvor skitten radiatordekselet er, kan du også velge å rengjøre det. Fukt en vaskeklut med varmt såpevann. Skrubb innsiden av dekselet for å løsne eventuelt tilsmusset skitt. Skyll og tørk vaskeklutet igjen, og tørk deretter av rester.

  • Dette trinnet vil være spesielt viktig hvis du brukte radiatordekselet til å fange løs søppel.
  • Behandle rustne metalldeksler med en rustfjernende løsning før du bytter dem.
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 9
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 9

Trinn 5. Sett på plass dekselet

Løft dekselet og plasser det slik at baksiden vender mot veggen. Sett dekselet ned i sporet på toppen av enhetens base, og senk det deretter over radiatoren til det sitter på plass igjen. Den kan klikke eller klikke for å fortelle deg at den er sikker.

Del 3 av 3: Hold baseboard -radiatorene i drift effektivt

Rengjør baseboardradiatorene Trinn 10
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 10

Trinn 1. Rengjør baseboard -radiatorene regelmessig

For å sikre at baseboard -radiatorene fungerer slik de skal, bør du sikte på å rengjøre dem minst to ganger i året. Gi dem en god støvsugning i begynnelsen av fyringssesongen (vanligvis rundt slutten av september eller oktober) og igjen tidlig på våren før du slår dem av i de varmere månedene, og sjekker dem etter behov i mellomtiden. Hvis du holder enheten fri for støv, kan den varme huset ditt mer effektivt.

  • Hvis du har kjæledyr som feller eller bor på et sted med mye støv, kan det være lurt å rengjøre radiatorenhetene oftere.
  • Radiatorer som er godt vedlikeholdt er ikke tvunget til å bruke så mye energi, noe som betyr at du sparer penger på oppvarming av hjemmet ditt.
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 11
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 11

Trinn 2. Kontroller at enheten er uhindret

Baseboard radiatorer fungerer ved å trekke kald luft opp fra gulvnivå og filtrere den gjennom de oppvarmede finnene, som raskt varmer luften og sirkulerer den tilbake gjennom rommet. Hjelp prosessen med å holde alle gardiner, møbler og andre eiendeler i veien for radiatoren. Området rundt toppen og bunnen av enheten bør holdes fri, slik at luft kan passere uten problemer.

Sørg for å holde ventilasjonsåpningene øverst på radiatordekselet åpne for å la varm luft slippe ut

Rengjør baseboardradiatorene Trinn 12
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 12

Trinn 3. Støv rundt hjemmet ditt

Hold boarealet ditt fri for støv, spesielt rundt grunnlistene og alle møbler som tilfeldigvis ligger i nærheten av radiatoren din. Støv fra omgivelsene kan suges inn i radiatoren når den trekker inn kjølig luft fra rommet, og vil raskt samle seg rundt finnene og andre følsomme deler av enhetens interiør. Hyppig støv er ikke bare en god vane å komme inn i, det kan forlenge levetiden til baseboard -radiatoren og redusere antall kjedelige rengjøringer den krever.

  • Støv før du rengjør radiatoren slik at de løse partiklene som flyter rundt i rommet ikke blir trukket inn i enhetens luftkanaler.
  • Ikke bare fokuser på synlig støv. Sørg for å støvsuge teppet, gardinene og andre overflater som kan ha usett støv.
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 13
Rengjør baseboardradiatorene Trinn 13

Trinn 4. Bytt ut skadede eller ødelagte deler

Over tid kan finnene langs radiatorrørene dine, eller selve rørene, ta et slag og må byttes ut. Ring din varme- og luftspesialist og be om et estimat for installasjon av nye rør eller finner hvis du merker at din er bøyd, bristet eller på annen måte skadet. Finnene gjør det meste av arbeidet med å avskaffe varmen som genereres av varmtvannsrørene, så det er viktig at de holder seg i god stand.

  • Med mindre du har erfaring med reparasjon av radiatorer, anbefales det ikke at du prøver å bytte ut finrør selv.
  • Metallfinnene øker overflatearealet som brukes til å lede varme fra rørene, og varmer rommet mye raskere.

Tips

  • Bruk hansker for å beskytte hendene dine hvis radiatorrørene fortsatt er varme.
  • Inspiser rørene dine for tegn på lekkasje eller skade mens du har dekselet av.
  • Kontroller enhetens tilstand noen få uker for å kontrollere at alt fungerer som det skal.
  • Husk å rengjøre bak radiatoren også.
  • Støvsug gulvet rundt radiatorene på tavlen mellom rengjøringer for å holde det rent av rusk som kan finne veien inn i enheten.
  • Få store reparasjonsjobber utført av kvalifiserte varme- og luftspesialister.

Advarsler

  • Bruk aldri en flytende rengjøringsløsning for å rengjøre deler av radiatoren. Ikke bare kan de forårsake rust, de kan også være skadelige å puste når de fordampes i luften.
  • Under og kort tid etter operasjonen blir rørene inne i en grunnplate -radiator ekstremt varme. For å unngå skade må du kontrollere at hovedstrømmen er slått av eller at avstengningsventilene er helt lukket før du prøver å rengjøre. Hvis du blir brent, ring øyeblikkelig legevakt.

Anbefalt: