3 måter å reparere sprukne gulvfliser

Innholdsfortegnelse:

3 måter å reparere sprukne gulvfliser
3 måter å reparere sprukne gulvfliser
Anonim

Hvis 1 eller flere av gulv- eller benkeplatene dine har sprukket-enten det er vanlig slitasje eller at en tung gjenstand faller på dem-trenger du ikke nødvendigvis å bytte ut den sprukne flisen. Hvis du ikke bytter ut en flis i budsjettet, eller hvis flisen ikke er alvorlig skadet, kan du reparere flisen. Hvis flisen bare har en tynn hårsprekk i den, kan du fylle den med en epoxy. Eller, for et mer DIY -alternativ, prøv å bruke trelim og neglelakk. Hvis flisen er for hardt sprukket til å reparere den, kan du bare bytte ut den skadede flisen.

Trinn

Metode 1 av 3: Fylle en hårlinjesprekk med epoxy

Reparer sprukne gulvfliser Trinn 1
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 1

Trinn 1. Kjøp et 2-delt epoxysett på en lokal maskinvarebutikk

Epoxy er i hovedsak en herdende blanding som du kan bruke til å "lime" sammen de to delene av den sprukne flisen. Selv om det er 1-delers epoxysett, er den 2-delte varianten av høyere kvalitet og holder den sprukne flisen sammen lenger. Sjekk på din lokale jernvarehandel, og hvis de ikke selger epoxy, kan du prøve en butikk til forbedring av hjemmet.

To-delt epoxysett av god kvalitet selges for rundt $ 35–40 USD

Reparer sprukne gulvfliser Trinn 2
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 2

Trinn 2. Rengjør den sprukne flisen med tørkepapir og sprit

Hell litt sprit på 1 eller 2 ark papirhåndkle. Tørk av det fuktige papirhåndkleet over overflaten på den sprukne flisen til det er rent. Rengjøring av den sprukne flisen vil fjerne støv og skitt og sikre at epoksyen fester seg til overflaten på selve flisen.

Begge disse produktene selges i alle dagligvarebutikker og apotek

Reparer sprukne gulvfliser Trinn 3
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 3

Trinn 3. Bland epoksyen på toppen av et ekstra ark med papp

Skrap ut ca 2 ss (43 g) epoksyblanding fra hver av de 2 flaskene på et ark med papp. Rør de 2 delene av epoksyen sammen til de er helt blandet. Dette vil starte en kjemisk reaksjon som herder epoksyet.

Hvis du ikke har ekstra papp liggende, kan du også blande epoksyet på toppen av en stripe med vokspapir eller skrap

Reparer sprukne gulvfliser Trinn 4
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 4

Trinn 4. Smør den blandede epoksyen langs hårlinjebruddet i flisen

Ta din ispinne og ta opp omtrent halvparten av den blandede epoxy. Overfør epoksyen til flisen og fordel forsiktig et tynt lag epoksy langs hele sprekkens lengde. Væsken vil sakte sive ned i sprekken før den stivner. Sørg for at du også har dekket om 12 centimeter (0,20 tommer) på hver side av sprekken med epoksy også. Arbeid raskt, ettersom epoksyen tørker raskt.

Prøv å ikke få epoksyen over resten av flisens usprukne overflate

Reparer sprukne gulvfliser Trinn 5
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 5

Trinn 5. Vent 5–10 minutter til epoksyen tørker

Epoksyen skal være helt tørr på mindre enn 15 minutter. For å se om epoksyen er tørr, prøv å trykke på den med spissen av 1 finger. Når det er helt tørt, vil epoksyen være fast å ta på. Fingeren din vil også komme bort uten spor av epoxy goo som sitter fast på den.

Mens epoksyen tørker, må du ikke røre den eller sette noe på den. Hold også kjæledyr og barn i hjemmet ditt borte fra flisen

Reparer sprukne gulvfliser Trinn 6
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 6

Trinn 6. Skjær bort overflødig tørket epoxy rundt sprekken

Bruk den skarpe kanten på et barberblad til å skrape bort eventuell epoxy som kommer på flisen. For å rense epoksyet, hold bladet i en 45 graders vinkel mot overflaten av flisen. Skyv under overflødig epoksy for å fjerne den.

Vær forsiktig mens du kutter epoxy med barberbladet. Barberhøvler er ekstremt skarpe, og du kan enkelt kutte deg selv hvis bladet glir

Reparer sprukne gulvfliser Trinn 7
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 7

Trinn 7. Farg epoksyen for å matche fargen på flisen din

Du kan kjøpe et pulverfarge (spesielt laget for å farge epoxy) fra enhver håndverks- eller hobbybutikk. Bland det fargede pulveret (f.eks. Brunt, grått, svart) sammen til du lager en farge som matcher flisene dine. Følg produsentens anvisninger, påfør fargestoffpulveret på epoksyet til stedet for den reparerte sprekken ikke lenger er synlig.

Dette trinnet er valgfritt. Hvis du finner ut at epoksyen allerede er nær fargen på flisene dine, kan du velge å la den være ufarget

Metode 2 av 3: Reparasjon av fliser med neglelakk

Reparer sprukne gulvfliser Trinn 8
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 8

Trinn 1. Påfør et tynt lag med trelim over den bredeste delen av sprekken

Denne metoden fungerer godt for sprekker som er større enn små hårsprekk. Klem ut en klatt trelim på sprekken på flisen din. Bruk fingeren eller en spisepinne til å smøre trelimet på langs over deler av sprekken som er større enn 1 millimeter (0,039 tommer) på tvers. Vent ca. 10 minutter til limet tørker.

Trelim vil ekspandere og trekke seg sammen uten å miste vedheftet til flisen. Dette styrker reparasjonen og sikrer at reparasjonsjobben varer

Reparer sprukne gulvfliser Trinn 9
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 9

Trinn 2. Mal et tynt lag med neglelakk langs sprekken

Bruk den lille børsten som følger med neglelakken til å trekke flytende lakk ut av metallkrukken og på overflaten av flisen. Smør lakken langs sprekken i flisen til hele sprekken er dekket. Dekk også til 1-2 millimeter (0,039–0,079 in) på hver side av sprekken for å sikre at den tetter.

  • Denne metoden for å reparere fliser vil bare fungere på fliser som har en glassert finish, ikke porøse fliser.
  • Det er best å bruke en nyanse av neglelakk som matcher overflaten på flisene dine. For eksempel, hvis du har lyse beige fliser, velg en lys beige nyanse av neglelakk.
  • I noen tilfeller kan du kanskje blande sammen to separate nyanser for å lage en matchende polish.
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 10
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 10

Trinn 3. Vent 10 minutter til neglelakken tørker

Neglelakken må tørke helt før du reparerer den sprukne flisen. For å se om neglelakken er tørr etter 10 minutter, bank den lett med en finger. Hvis fingeren din kommer tørr og neglelakken ikke har bildet av fingeravtrykket ditt på, er polishen tørr.

Hvis neglelakken fortsatt er fuktig etter 10 minutter, vent ytterligere 5 minutter

Reparer sprukne gulvfliser Trinn 11
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 11

Trinn 4. Fjern overflødig neglelakk med neglelakkfjerner

Det er lett å ved et uhell få for mye neglelakk på overflaten av flisen. For å fjerne det, hell bare litt neglelakkfjerner på en bomullspinne av gasbind. Smør bomullspinnen over overflødig neglelakk 5–6 ganger for å fjerne den.

Hvis overflødig neglelakk ikke løsner ved første forsøk, bruk en annen bomullspinne og mer neglelakkfjerner og prøv igjen

Metode 3 av 3: Skifte ut en ødelagt flis

Reparer sprukne gulvfliser Trinn 12
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 12

Trinn 1. Bor 3-4 små hull i flisen for å svekke den for fjerning

Hold en boremaskin vertikalt over den ødelagte flisen, så boret går rett ned i flisen. Klem på avtrekkeren for å starte boret, og bor noen hull for å svekke flisen. Hullene skal være i en rett linje i midten av flisen, enten horisontalt eller vertikalt over flisen.

Hvis boret sparker opp små fliser eller skaper støv, må du rydde opp etter deg selv med en støvbeholder og kost

Reparer sprukne gulvfliser Trinn 13
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 13

Trinn 2. Flis fra hverandre og fjern flisen med en hammer og meisel

Plasser bladet til en meisel langs hullet som du boret i flisen. Trykk på rumpeenden av meiselen med en hammer til bladet bryter gjennom flisen. Vipp meiselen i en 45-graders vinkel og fortsett å tappe den slik at den ødelegger hele den skadede flisen fra overflaten under den.

  • Hammer med nok kraft til å knekke flisen, men ikke så mye kraft at du skader treet under flisen. Vær også forsiktig så du ikke skader noen av de tilstøtende flisene!
  • Når du har fjernet flisen, kaster du den i søpla og feier opp området.
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 14
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 14

Trinn 3. Skrap av fugemasse eller mørtel som er igjen under flisen

Fugemasse er et seigt, klebrig materiale og vil mest sannsynlig ha festet seg til treverket under flisen. Hold meiselbladet i en spiss 20-graders vinkel (i forhold til gulvet) og skyv det langs rommet der du nettopp trakk flisen ut. Skrap til du har fjernet all fugemasse.

Kast fugemassen i en søppelbøtte som barn og kjæledyr ikke har tilgang til (slik at de ikke kan spise den)

Reparer sprukne gulvfliser Trinn 15
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 15

Trinn 4. Finn eller kjøp en ny flis for å erstatte den skadede flisen du fjernet

Ideelt sett har du en ekstra flis eller 2 igjen fra da flisgulvet eller benken ble installert. Hvis det ikke er tilfelle, ta et bilde av flisen du ønsker å bytte ut. Ta den med deg til en næringsforbedringsbutikk eller en spesialbutikk med fliser. Se etter en flis som matcher flisene i hjemmet ditt så tett som mulig.

Salgspersonalet vil også kunne hjelpe deg med å finne en matchende flisestil

Reparer sprukne gulvfliser Trinn 16
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 16

Trinn 5. Påfør mørtel på bunnen av en ny flis

Ta på deg et par latexhansker før du begynner å jobbe med mørtel. Kjøp et lite kar med mørtel og en sparkel fra en lokal jernvarehandel. Bruk bladet på sparkelkniven til å øse opp en klatt mørtel og spre det jevnt utover undersiden av flisen. Når den er helt spredt, bør mørtelen være ca. 18 tomme (0,32 cm) tykk.

Vær forsiktig så du ikke får mørtel på noen av de andre flisene. Det er vanskelig å fjerne

Reparer sprukne gulvfliser Trinn 17
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 17

Trinn 6. Sett den nye flisen på plass og påfør forsiktig trykk

Hold flisen slik at den er sentrert over hullet du fjernet den originale flisen fra. Sett flisen i hullet og trykk den lett ned for å sette flisen på plass.

Hvis du bruker for mye trykk, vil overflødig mørtel presses ut under flisen og komme opp på sidene

Reparer sprukne gulvfliser Trinn 18
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 18

Trinn 7. Påfør fugemasse rundt den nye flisen ved hjelp av en fugemasse

Spred en liten klatt fugemasse på bunnen av en fugemasse. Kjør fugemasseflaten over overflaten på den nylig installerte flisen. Fortsett å påføre fugemasse på og rundt flisen til den er liten 14 tommer (0,64 cm) hull på alle fire sidene av flisen er fullstendig utfylt.

  • En fugemasse er et stort, flatt verktøy med et håndtak som du kan bruke til å spre fugemasse rundt. Du kan kjøpe en i en jernvarehandel eller en boligforbedringsbutikk.
  • Sørg for å bruke en fugemasse som matcher den eksisterende fugemassen som omgir andre fliser!
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 19
Reparer sprukne gulvfliser Trinn 19

Trinn 8. Tørk av flisene med en fuktig fille

Før fugemassen tørker, demp en fille eller en gammel vaskeklut og bruk den til å gni den nye flisen (og alle andre fugemasser som er dekket) ren. Sørg for å la fugemassen ligge i hullene rundt den nye flisen uforstyrret. La fugemassen tørke over natten, og flisoverflaten din er klar til bruk!

Hvis du glemmer å rengjøre flisene i noen timer, vil fjerning av fugemasse være en mye vanskeligere jobb

Tips

  • Vær oppmerksom på at selv om reparasjon av en sprukket flis er en rask og enkel metode, er det bare en midlertidig løsning. Flisen vil sannsynligvis sprekke igjen. Bytting av flisen-selv om den er dyrere og tidkrevende-er en løsning som varer lenger, enten flisen ligger i gulvet, badet eller bassenget.
  • Hvis du heller ikke vil bruke en epoxy til å lappe opp den sprukne flisen din, selger mange jernvarebutikker og butikkforbedringsbutikker også hurtigherdende fliser.

Anbefalt: